Het verlies voor de gemeenten dat direct pijn zou gaan doen, raamde Deloitte vorig jaar nog op 1 miljard euro. Inmiddels is dat opgelopen tot 1,8 miljard euro. Het gaat om harde financiële tegenvallers, die direct moeten worden gedekt via reserves en bezuinigingen.
Die directe verliezen ontstaan doordat kopers van bouwplannen uitblijven en de gemeenten dus met dure grond blijven zitten. Over de financieringen daarvoor moeten ze rente blijven betalen. Daarnaast moeten ze bepaalde bouwprogramma’s vereenvoudigen. Dat werk kost geld waardoor de gemeenten minder inkomsten op die plannen binnenkrijgen. Ten derde daalt de grondwaarde. De vrij-op-naam-prijs is de afgelopen drie jaar al met 8,5 procent gedaald, terwijl de bouwkosten niet meer zakken. De grondwaarde wordt berekend als de som van de vrij-op-naam-prijs minus de bouwkosten.
De meeste gemeenten zullen hun verliezen opvangen via hun reserves of extra bezuinigingen. Inmiddels hebben gemeenten al voor 760 miljoen euro aan verliezen ingeboekt in hun jaarrekeningen.
Bron: FD, 05-10-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99