De beslissing om te korten of te verhogen wordt in het voorjaar van 2012 genomen. De maatregelen worden vervolgens in 2013 van kracht. Als pensioenfondsen tot korten besluiten, krijgen minimaal 1,5 miljoen pensioendeelnemers daar direct mee te maken. Gepensioneerden zien hun pensioen slinken en werkenden zien hun pensioenopbouw afnemen. Voor eventuele hogere premies draaien werkenden en werkgevers op. Werknemers betalen grofweg eenderde van de premie, werkgevers tweederde.
Sommige pensioenfondsen overwegen te snijden in het nabestaandenpensioen of zoeken elders in de pensioenregeling naar mogelijkheden om de dekkingsgraad op te vijzelen. Zo’n 200 fondsen hebben een tekort en bij driekwart daarvan zijn de problemen zo groot dat drastische maatregelen onvermijdelijk zijn.
Tot de pensioenfondsen die hun dekkingsgraad de afgelopen maanden zagen dalen, behoren ABP (2,8 miljoen deelnemers), Zorg & Welzijn (1,1 miljoen deelnemers) en PME (680.000 deelnemers).
De pensioenwet verplicht noodlijdende pensioenfondsen om eerst premies te verhogen en pensioenen niet te corrigeren voor prijsstijgingen. Pas daarna mogen ze korten op pensioenen. Veel fondsen besluiten volgend voorjaar inderdaad de premies te verhogen, zo is de verwachting in de pensioenbranche. Maar een premieverhoging alleen is niet voldoende om de fondsen uit de financiële problemen te halen. Vandaar dat korten op pensioenen ook waarschijnlijk is.
Bron: NRC Handelsblad, 15-10-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99