Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
19 okt 2011 Nieuws

Overgangsregeling voor heffing vruchtgebruik

Staatssecretaris Weekers van Financiën komt met een overgangsregeling voor de schrijnende gevallen bij de heffing van erfbelasting op vruchtgebruik van woningen. Het gaat om situaties waarbij ouders een woning overdragen aan hun kinderen, maar daar zelf tot hun overlijden in blijven wonen. De overgangsregeling zal worden gepubliceerd in een beleidsbesluit.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Sinds de herziening van de Successiewet in 2010 moet bij het overlijden van de ouders erfbelasting worden afgedragen over de waarde van de woning op het tijdstip van overlijden. Daarvoor gebeurde dat over de (lagere) waarde van de woning op het moment dat de ouders deze aan de kinderen overdroegen. Deze groep kinderen heeft de woning vaak al jaren in bezit. In veel gevallen hebben zij ook het onderhoud en eventuele verbetering van de woning betaald.

Omdat bij de herziening van de Successiewet geen rekening is gehouden met deze groep vindt Staatssecretaris Weekers het logisch om alsnog een overgangsregeling in te voeren. Hij wil dat mensen die voor 1 januari 2010 onder de oude regeling vielen hier gebruik van kunnen blijven maken. Zij kunnen dan alsnog met de fiscus tegen de lagere waarde van de woning afrekenen. Het gaat om enkele honderden gevallen per jaar.

Bron: Rijksoverheid, 19-10-2011


Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.