Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
24 okt 2011 Nieuws

Pensioenfondsen steeds duurzamer

Kleine pensioenfondsen beleggen minder duurzaam dan grote. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!


VBDO onderzocht van 50 pensioenfondsen hoe zij met hun beleggingen rekening houden met sociale en milieucriteria. De 50 fondsen dekken de pensioenen van 13 miljoen Nederlanders.

Ondernemingspensioenfondsen en bedrijfstakpensioenfondsen beleggen steeds duurzamer. De kleine fondsen blijven echter achter bij die ontwikkeling. Het beste komen bedrijfstakfondsen uit de bus. De onderzoeksresultaten bevestigen de trend dat de grootste fondsen het verst gevorderd zijn met verduurzaming.

De top 4 van meest duurzame fondsen is dezelfde als vorig jaar. Het best scoort ook dit jaar Pensioenfonds Zorg & Welzijn, gevolgd door Pensioenfonds SNS Reaal, Pensioenfonds ABP en PNO Media. “In de top tien van best presterende fondsen zien we eigenlijk sinds ons eerste onderzoek in 2007 alleen maar verbetering”, zegt VBDO-directeur Giuseppe van der Helm.

Opmerkelijk is dat die trend in alle verschillende beleggingscategorieën doorzet. Vooral in de onroerend goed beleggingen en in de staatsobligaties zet verduurzaming van de portfolio’s door. “Dat is mooi, maar er valt nog veel terrein te winnen. Om grote stappen te kunnen maken dringen we erop aan dat de fondsen hun inspanningen vooral richten op de beleggingscategorieën waarin het fonds de grootste belangen heeft genomen.”

Belangrijk vindt de VBDO ook dat vermogensbeheerders meer kennis krijgen op het terrein van duurzaam beleggen. Die kennis neemt toe, constateren de onderzoekers. Een andere belangrijke stimulans voor het ontwikkelen van dergelijke instrumenten is de transparantie. De VBDO constateert dat de fondsen steeds opener communiceren over hun duurzaamheidbeleid. Over de implementatie daarentegen zijn ze minder transparant.

Bronnen: DFT / VBDO, 24-10-2011
 

Uw mening

 
24 okt 2011
wat is duurzaam beleggen volgens deze
onderzoekers? en hoeveel % wordt er duurzaam
belegd? "steeds duurzamer" zegt natuurlijk niks.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

24 okt 2011

Laatst gewijzigd

24 okt 2011

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.