Nu geldt nog de regel dat een tijdelijk contract twee keer mag worden verlengd, waarna iemand een vast contract moet krijgen. Daardoor verliezen vooral oudere werknemers hun baan, omdat werkgevers huiverig zijn hen in vaste dienst te nemen.
Ook wil de minister de werkgeversverplichtingen beperken als een oudere werknemer ziek wordt. Zo zouden werkgevers zieke 65-plussers niet twee jaar lang hoeven door te betalen en hun ook geen re-integratietrajecten hoeven aan te bieden. De verplichte loonbetaling en re-integratie bij ziekte blijven wel gelden voor werknemers onder de 65 jaar.
Vanaf 2013 kunnen Nederlanders die 65 jaar worden, hun AOW maximaal vijf jaar - tot hun 70ste - uitstellen. Ieder jaar uitstel levert 6,5 procent meer staatspensioen op. In de meeste cao’s is echter de bepaling opgenomen dat werknemers met 65 jaar automatisch ontslag krijgen. Voor werkgevers is dat het enige moment waarop ze zonder tussenkomst van de rechter en zonder ontslagvergoeding van hun vaste personeel af kunnen komen.
Het aantal werkende 65-plussers is gestegen van 34.000 in 2001 naar 81.000 afgelopen jaar. Meer dan de helft van hen werkt in een vrij beroep of is zzp’er. Ook zouden nog eens 20.000 gepensioneerden als uitzendkracht werken.
Kamp treft in zijn wetsvoorstel nog wel maatregelen om te voorkomen dat 65-plussers hun jongere collega’s verdringen, alleen omdat ouderen goedkoper zijn. Daarom gaan het wettelijk minimumloon en de minimumvakantiebijslag voortaan ook gelden voor 65-plussers. Toch blijven 65-plussers goedkoper dan jongere werknemers, omdat er geen sociale premies afgedragen hoeven te worden.
Bron: FD, 25-10-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99