MijnFintool

Nieuws

Winstgevendheid levensverzekeringssector onder druk

Levensverzekeraars hebben het moeilijk door concurrentie van banksparen en de PPI en door reputatieschade als gevolg va de woekerpolissen. Het premievolume daalt sinds vorig jaar. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.


Volgens DNB bestaat het risico dat de levensverzekeraars zich te veel richten op behoud van omzet en te weinig op winstgevendheid. DNB waarschuwt voor het risico dat de kapitaalpositie wordt aangetast.

Volgens DNB richten verzekeraars zich in een krimpende markt al gauw op het vergroten van de omzet, wat op zich lukt als er meer klanten worden binnengehaald die een lagere premie betalen. De sterke concurrentie kan tijdelijk leiden tot (te) scherpe tarifering. Omzetbehoud kan volgens DNB wel een tijdelijke doelstelling zijn in bepaalde omstandigheden, maar winstgevendheid moet voldoende meewegen in de besluitvorming over de prijzen, vindt zij.

DNB: “Binnen de verzekeringssector rapporteren instellingen op uiteenlopende en soms weinig transparante wijze over hun winstgevendheid. Dit bemoeilijkt de analyse van nieuwe levensverzekeringsproductie. Een meer consistente en transparante benadering van de waardering van het verzekeringsbedrijf biedt alle belanghebbenden voordelen; zowel de toezichthouder, analist als de verzekeringssector zelf. Naar aanleiding van het onderzoek zijn door DNB mede daartoe Good Practice opgesteld om de vergelijkbaarheid aangaande de waardering van de nieuwe productie te vergroten.

Gezien de komst van Solvency II stimuleert DNB een marktconsistente basis voor rapporteren. Marktconsistente uitgangspunten zijn in lijn met Solvency II principes die de sector zich in de komende jaren eigen zal moeten maken. Marktconsistente waardering gaat uit van actuele aannames die waarneembaar zijn in de financiële markten ofwel gebaseerd zijn op zoveel mogelijk realistische grondslagen (bijvoorbeeld bij kosten, sterfte).

Richting Solvency II lijken verzekeraars die al zijn overgestapt op marktconsistente methoden hiervan te kunnen profiteren. De introductie van Solvency II heeft grote gevolgen voor de bedrijfsvoering van verzekeraars. Verzekeraars zullen meer dan nu hun balans en daarmee ook hun verzekeringsportefeuille op marktwaarde moeten waarderen. Marktrisico’s zullen zichtbaar worden doordat er kapitaal tegenover moet staan. Het is van belang dat verzekeraars voorsorteren op de principes van Solvency II. De afweging van prijsstelling van nieuwe productie moet weloverwogen plaatsvinden en DNB beveelt aan de principes van Solvency II mee te wegen.

Bron: DNB, 25-10-2011
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

26 okt 2011

Laatst gewijzigd

26 okt 2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1