Ter vervanging van de 29 aparte kostenregelingen koos het vorige kabinet voor een eenvoudiger aanpak. Bedrijven mogen hun werknemers naar eigen keuze belastingvrij vergoedingen en verstrekkingen bieden tot een maximum van 1,8 procent van de loonsom van de betrokken onderneming. Alles wat boven deze zogeheten vrije ruimte uitkomt, wordt belast tegen 80 procent bij de werkgever of kan worden belast bij de werknemer. Dat was het aanvankelijke voorstel.
Na protest van werkgevers kwam er een overgangstermijn van drie jaar, 2011 tot 2014, waarin bedrijven ieder jaar kunnen kiezen tussen de oude en de nieuwe werkkostenregeling. Een aantal kosten, zoals verhuiskosten en rentekorting op hypotheken, werd buiten de nieuwe opzet gehouden. De vrije ruimte wordt daardoor minder snel opgesoupeerd. Wel ging het percentage omlaag tot 1,4 procent. Dat percentage heeft Weekers nu weer verhoogd naar 1,5 procent. De nieuwe wkr dreigt echter net zo ingewikkeld te worden als de oude regeling. Dat komt omdat er drie bijzondere categorieën werkkosten blijven bestaan: de gerichte vrijstellingen, de nihilwaarderingen en de intermediaire kosten.
Tot de gerichte vrijstellingen horen zaken als vakliteratuur, cursussen en verblijfskosten die niet als loon worden gezien. Deze vergoedingen of verstrekkingen mogen onder voorwaarden onbelast worden gegeven. De nihilwaarderingen geldt voor zaken die op de werkplek worden gebruikt en die door de werkgever ter beschikking worden gesteld, bijvoorbeeld werkkleding. De intermediaire kosten zijn zaken die de werknemer voorschiet, zoals de kosten van een zakenlunch of kosten voor de auto van de zaak.
Belastingadviseurs noemen de wkr “een onuitvoerbaar gedrocht”. Inmiddels is het aantal vrijstellingen en bijzondere regelingen groter dan de 29 categorieën onder het oude systeem. Vooral voor grote bedrijven is de overgang naar het nieuwe systeem een crime, omdat zij hun administratie moeten napluizen om te kijken welke bedrijfskosten een vergoeding- zijn en welke een verstrekking.
Bron: FD, 28-10-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99