MijnFintool

Nieuws

Verbond reageert op Tros Radar-uitzending

Tros Radar heeft op 31 oktober aandacht besteed aan de relatie tussen enkele schadeverzekeraars en schadeonderzoeksbureaus.

 

In de  uitzending liet algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars weten dat de verzekeraar de wettelijke verantwoordelijkheid heeft, zeker ook in het belang van de consument, dat de schadeafhandeling zorgvuldig wordt getoetst aan de werkelijke omvang en oorzaak. Dit ook ter voorkoming van misbruik. Hiertoe kunnen verzekeraars, in tegenstelling tot de bewering van TROS Radar, zelf onderzoek doen of laten doen door een bureau dat deel uitmaakt van het concern.

Strenge regels
Een andere mogelijkheid is om dit onderzoek uit te besteden aan een extern bureau. Juist omdat de verzekeraar altijd de opdrachtgever is van de schade-expert, of die nu wel of geen onderdeel uitmaakt van het concern van de verzekeraar, heeft de branche strenge regels opgesteld om objectiviteit en deskundigheid van alle expertiseonderzoeken te waarborgen. Met de Gedragscode Expertiseorganisaties en de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek zijn deze regels ook van toepassing op externe expertise- en onderzoeksbureaus.

Helderheid
Dagelijks komen duizenden claims bij schadeverzekeraars binnen en jaarlijks wordt zo’n twaalf miljard euro aan schade uitgekeerd. Veruit de meeste schaden kunnen op basis van de informatie die een verzekerde geeft bij het indienen van een claim, worden afgehandeld zonder nader onderzoek. Het Verbond vindt het van belang dat in gevallen waarin wel onderzoek wordt gedaan en voor de klant niet duidelijk genoeg blijkt wie het schadeonderzoek doet, de verzekeraar hierin helderheid dient te verschaffen.

Contra-expertise
Het Verbond zal in de komende periode de gedragscodes op dit punt nader bestuderen en daar waar nodig aanpassen. Ook acht het Verbond het van groot belang dat de klant in het contact met maatschappijen een volwaardige rol kan spelen. Daartoe kan een klant bijvoorbeeld een beroep doen op contra-expertise, die in de polisvoorwaarden wordt genoemd en doorgaans door de verzekeraar wordt vergoed. Ook hiervan vindt het Verbond dat dit nadrukkelijker onder de aandacht van de consument kan worden gebracht.

Bron: Verbond van Verzekeraars, 01-11-2011

Modules & dossiers

Opvoerdatum

02 nov 2011

Laatst gewijzigd

02 nov 2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1