Volgens de AFM komt het bij de klant in rekening brengen van terugboekprovisie er op neer dat de klant moet betalen voor inspanningen die (nog) niet verricht zijn. De terugboekregeling geldt als een complex product of hypothecair krediet binnen vijf jaar eindigt, anders dan door overlijden of verkoop. De tussenpersoon moet dan een evenredig gedeelte van de afsluitprovisie aan de aanbieder terugbetalen. Deze terugvordering heeft betrekking op toekomstige beheeractiviteiten die niet meer verricht hoeven te worden omdat de overeenkomst met de klant beëindigd is.
Op het moment dat er wordt geadviseerd op basis van provisie, moet de financieel dienstverlener rekening houden met een terugboekrisico. De AFM stelt zich op het standpunt dat dit terugboekrisico niet achteraf in rekening dient te worden gebracht bij de klant. Door dit wel te doen, betaalt de klant waarschijnlijk te veel. Een dergelijke handelwijze is in strijd met het doel en de strekking van de terugboekregeling en past niet in het huidige beeld van het centraal stellen van het klantbelang.
Als een financieel dienstverlener terugboekingen wil voorkomen, kan hij er voor kiezen om op basis van een uurtarief of vaste fee te werken. In dat geval kan hij vooraf duidelijke afspraken maken met de klant welke diensten hij wel en niet verleent en tegen welke beloning", aldus de AFM.
Bron: VVP, 02-11-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99