De politiek maakt zich hier boos over. Een Kamermeerderheid ergert zich vooral aan het feit dat de meeste banken al per december ophouden met de spaarloonregeling. Zowel VVD, PVV, ChristenUnie, GroenLinks als SP zijn verontwaardigd. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) laat weten dat hij er niets aan kan doen als banken het loket voor spaarloon sluiten. De spaarloonregeling is geen wettelijk recht voor werknemers en voor banken bestaat geen wettelijke verplichting om spaarloonrekeningen aan te bieden. Weekers is niet van zins om een oproep aan de banken te doen.
MNa
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat geen onderzoek doen naar de plotselinge stopzetting, omdat eerder sprake is van 'volggedrag' en het financiële gewin te klein zou zijn om afspraken tussen de banken te vermoeden.
Per 1 december
Sinds een oproep van de FNV begin oktober om nog snel een spaarloonrekening te openen, kregen de banken 120.000 aanvragen te verwerken. Dat is een groei van 6 procent. Om de werkdruk te verlichten openen Aegon en SNS daarom nu al geen nieuwe spaarloonrekeningen meer. Marktleider ING en ABN Amro stoppen daar per 1 december mee.
20 miljoen
De run op de spaarloonregeling vormt een extra kostenpost voor de overheid van 20 miljoen euro. De kosten voor werkgevers liggen op iets minder dan 15 miljoen euro. Woensdagavond ging de Tweede Kamer niet in op een voorstel van Weekers om de regeling per direct te stoppen. Een ruime Kamermeerderheid wil de spaarloonregeling gewoon tot einde van dit jaar openhouden.
Bron: De Telegraaf,17-11-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99