De zes banken zijn ABN Amro, Friesland Bank, ING, Rabobank, Royal Bank of Scotland NV en SNS Bank.
Moody's zegt dat het kredietoordeel voor achtergestelde leningen bij banken in deze landen beïnvloed werd door de staatssteun voor de sector, maar dat het er niet meer op kan rekenen dat dit ook het geval blijft. Het spreekt van een 'opwaarts effect' dat zal verdwijnen door 'een in potentie volledig wegvallen van overheidssteun binnen deze kredietoordelen'. In februari van dit jaar voerde Moody's al een soortgelijke aanpassing van het oordeel van de achtergestelde leningen door voor banken in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Duitsland.
Omruil
In de race naar versterking van hun kapitaalpositie, heeft een groot aantal Europese banken de omruil ontdekt van achtergestelde leningen in gewone obligaties, meldde Het Financieele Dagblad begin vorige week. Daarnaast zijn er banken die achtergestelde leningen met een flinke korting terugkopen. Ook Nederlandse banken doen eraan mee. Van Lanschot had er onlangs succes mee, en afgelopen week deed ook SNS Bank zijn investeerders een aanbod. ‘De verwachting is dat meer banken in Europa het voorbeeld zullen volgen’, aldus een handelaar in Londen die de omruil van Van Lanschot heeft begeleid en dat nu doet bij SNS Bank.
Basel 3
Achtergestelde leningen tellen in de nieuwe, strengere kapitaaleisen voor banken (ook wel aangeduid als Basel 3) niet meer mee als kernkapitaal. Voor banken is het daarom interessant deze leningen om te ruilen voor gewone obligaties omdat zij hierdoor hun kapitaalpositie kunnen versterken. Banken zijn wel afhankelijk van de goedkeuring van hun toezichthouder.
Bron: FD, 29-11-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99