Notarissen moeten in Nederland verzekerd zijn tegen claims van ontevreden klanten. Zij sluiten daarvoor zelf een verzekering af voor claims tot 1 miljoen euro. Beroepsorganisatie KNB heeft daarnaast een collectieve verzekering afgesloten voor claims tot 25 miljoen euro. De jaarlijkse premie van 4000 euro wordt via de contributie voor het lidmaatschap van de beroepsorganisatie geheven.
Niet shoppen
Een groepje kleinere notarissen verzet zich al jaren tegen de gang van zaken en weigert de jaarlijkse premie te betalen. Belangrijk argument is dat iedereen 4000 euro betaalt, maar dat de risico's verschillen. Kleine notarissen doen bijna altijd ‘gewone’ zaken, zoals huizen, hypotheken en testamenten en daar lopen de claims nooit hoog op. Bovendien zou de collectieve verzekering de marktwerking in de weg zitten Kleine notarissen kunnen niet shoppen voor een goedkopere verzekering en de lagere premie vervolgens doorberekenen in lagere tarieven. Daar komt nog bij dat veel notarissen de afgelopen jaren in de rode cijfers terecht zijn gekomen, waardoor de jaarlijkse premie van 4000 euro er zwaar in hakt.
Geen bevoegdheid
Eerder dit jaar heeft de groep notarissen een beroepszaak bij de bezwaarcommissie van de KNB verloren. De bezwaarcommissie deed een beroep ophet bestuur van de KNB om de verplichting van de verzekering te heroverwegen, maar verklaarde tegelijkertijdhet bezwaar van de notarissen tegen verplichte verzekering ongegrond. Tegen die uitspraak gingen de notarissen in beroep bij de rechtbank in Leeuwarden. Deze heeft nu bepaald dat de Wet op het notarisambt de KNB niet het recht geeft om deelname aan een aansprakelijkheids- of excedentverzekering, op te leggen. De bevoegdheid van de KNB gaat niet verder dan het stellen van eisen aan de aansprakelijkheidsverzekering die leden zelf kunnen afsluiten. De KNB beraadt zich op vervolgstappen.
Bron: FD, 29-11-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99