MijnFintool

Nieuws

Adviesbureau: Zorgverzekeraars doen aan price signalling

De zorgverzekeraars drijven hun premies op door via persberichten met elkaar te communiceren. Door deze legale truc vermijden zij openlijke prijsoorlogen. Dit stelt Onno Oldeman van een Amsterdams adviesbureau in het Limburgs Dagblad. Zorgverzekeraars Nederland noemt de bewering ‘verrassend’ en ‘niet sterk onderbouwd’.


Prijsafspraken
Het is zorgverzekeraars wettelijk verboden onderling prijsafspraken te maken. Volgens Oldeman zijn de traditionele persberichten die de verzekeraars in het najaar naar de media sturen over voorgenomen prijsstijgingen niet alleen gericht op de consument en de media. “Deze persberichten zijn met name een signaal voor concurrenten, die het vaak zien als aanleiding om ook hun eigen prijzen te verhogen”, stelt het adviesbureau. “Dit leidt tot een situatie van vreedzame competitie, waarin belanghebbenden succesvol de waarde en de prijzen van hun producten op niveau kunnen houden.”

Price signalling
Het bureau heeft er onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt dat deze communicatie over prijzen ‘vooral gunstig werkt als de marktleiders hierin het initiatief nemen’. Deze truc van price signalling speelt volgens het bureau niet alleen in de zorg, maar ook in andere markten waar de concurrentie moordend is, zoals de telecom en de chemie. “Slimme communicatie over prijzen kan prijsoorlogen en prijserosie voorkomen”, zegt Oldeman.

NMa
Volgens een woordvoerder van de NMa is het lastig op te treden tegen dit soort zaken. “Wij kunnen dat alleen als we bewijs hebben, bijvoorbeeld via verhoren. De verzekeraars weten heel goed dat zij van de wet geen prijsafspraken mogen maken. Maar zij zijn heel handig om het zo te doen dat wij er niet achter komen. Al deze dingen gebeuren vaak in het geniep. Zij zijn slim en innovatief.” Volgens de NMA-woordvoerder is volggedrag niet verboden. “Je ziet volggedrag ook bij de banken die kort na elkaar de rente verhogen. Bij de zorgpolissen voor 2012 zien wij wel dat de tarieven minimaal van elkaar verschillen. Maar of dat afgesproken is, kunnen wij niet bewijzen.”

ZN
Bij Zorgverzekeraars Nederland zegt een woordvoerder: “Het klinkt als een behoorlijke aantijging. Wij herkennen ons niet in deze gebrekkige analyse. Blijkbaar hebben de onderzoekers zich weinig verdiept in de zorgmarkt. De premie hangt sterk af van overheidsregels. Verzekeraars hebben de wettelijke plicht elk jaar hun premie bekend te maken. Het bureau interpreteert dit als price signalling. Maar de overheid komt elk jaar als eerste met een premieraming.” Oldeman: “De verzekeraars zaten dit jaar gemiddeld 20 euro boven de overheidsraming. Het prijsverschil bedraagt bij de vier grootste verzekeraars nog maar 1,75 euro. Zes jaar geleden was het verschil nog vier keer zo groot."

Bron: Limburgs Dagblad, 24-12-2011
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

25 dec 2011

Laatst gewijzigd

25 dec 2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1