Het kooprecht, dat al werd aangekondigd in het regeerakkoord, is omstreden. Het wordt door juristen gezien als een grove vorm van onteigening van de corporaties. Toch heeft minister Spies van Binnenlandse Zaken het voorstel ingediend bij haar voorganger Donner. Die moet in zijn nieuwe functie bij de Raad van State adviseren of het kooprecht door de beugel kan.
Kooprecht
“Dit kabinet vindt bezitsvorming erg belangrijk en wil dus alle huurders in staat stellen hun huis te kopen”, stelde premier Rutte vrijdag. Daarom moeten de corporaties de woningen tegen 90 procent van de WOZ-waarde aan hun huurders aanbieden. In de praktijk is dat vaak ver onder de marktprijs. Rutte zei dat het kabinet bereid is uitzonderingen te maken op de norm van 75 procent. Bijvoorbeeld bij woningen voor gehandicapten, studenten of ouderen.
Kritiek
Er is forse kritiek op het kabinetsbesluit. “Het kabinet lijkt het antwoord gevonden te hebben op de vraag hoe het de complete woningmarkt zo goed mogelijk kan ontwrichten”, stelt woningmarktdeskundige Hugo Priemus. Volgens hem is het een geschenk voor vermogende huurders, maar drukt de maatregel de prijzen van koopwoningen waardoor particulieren die hun huis willen verkopen nog verder in de problemen komen dan ze nu al vaak zitten. “En de groeiende groep Nederlanders die wacht op een sociale huurwoning is er intussen totaal niet mee geholpen.”
Aedes
Volgens Aedes-voorzitter Calon is het ‘een zeer onverstandig besluit’. “Wij zijn niet principieel tegen het verkopen van sociale huurhuizen. We bieden ook al steeds meer te koop aan. Maar we kunnen totaal geen strategie meer uitzetten als iedere woning op elk moment verkocht kan worden.” Ook de Woonbond is afwijzend: “Uit een ledenraadpleging blijkt dat huurders helemaal geen behoefte hebben aan meer woningen die te koop worden gezet, maar wel aan meer betaalbare huurwoningen.”
Bron: De Volkskrant, 24-12-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99