MijnFintool

Nieuws

Geen hypotheek of verzekering voor ex-kankerpatiënten

Jonge mensen die genezen zijn van kanker hebben grote problemen om een levensverzekering of een hypotheek te krijgen. Vaak worden ze geweigerd of moeten ze een fors hogere premie betalen, ook als de ziekte al langer geleden is.

Dit blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) en de Universiteit van Tilburg dat in het European Journal of Cancer is gepubliceerd. Het is een van de eerste studies naar dit probleem.

 

Hogere premie

Van de ex-kankerpatiënten onder de 50 jaar, had bijna 60 procent vanwege zijn ziektegeschiedenis problemen bij het verkrijgen van een levensverzekering, de meerderheid wordt geweigerd. Ongeveer eenvijfde moet een hogere premie betalen. Van de jonge ex-kankerpatiënten had ook 33 procent problemen met het aanvragen van een hypotheek.  Naar schatting zijn er in Nederland 600 duizend ex-kankerpatiënten. Van hen zijn 70 duizend personen onder de 50 jaar. Naar verwachting neemt het aantal ex-patiënten in tien jaar toe tot 917 duizend.

 

Groeiend probleem

Het probleem zal groeien, verwacht IKZ-onderzoeker Lonneke Van de Poll. 'Er komt steeds meer screening, bijvoorbeeld op prostaatkanker, huidkanker, of dikkedarmkanker. Maar het gevolg is dat er steeds vaker iets wordt ontdekt. Als er bijvoorbeeld een poliepje wordt weggehaald, dan is dat officieel wel een voorstadium van kanker. En bij een aanvraag zullen verzekeraars dat toch als risico zien en hogere premies gaan vragen.'

 

Zuur en hard

Het Verbond van Verzekeraars zegt de klachten te kennen. 'Het kan heel zuur en hard zijn als de arts verklaart dat iemand genezen is, terwijl de verzekeraar vervolgens zegt: ik kan u geen levensverzekering geven', aldus een woordvoerder. 'Maar het gaat om risicoschattingen. Ook al zegt een arts dat iemand genezen is, dan kan uit de statistiek blijken dat de kans groot is dat het terugkomt. Een brandend huis kun je ook niet verzekeren. Het is de keuze van de wetgever dat dit een 'vrije' verzekering is. Dat betekent dat verzekeraars niet verplicht zijn om iemand te accepteren.'

 

Bron: De Volkskrant, 31-12-2011

Modules & dossiers

Opvoerdatum

02 jan 2012

Laatst gewijzigd

02 jan 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1