Als gevolg van deze wijziging zal het voor de toepassing van de Wmco niet uitmaken langs welke route een werkgever ontslagen wil realiseren (via het UWV, via de rechter of via een beëindigingsovereenkomst).
Werkgevers die 20 of meer werknemers willen ontslaan, zijn vanaf 1 maart altijd verplicht dit van tevoren te melden aan uitkeringsinstituut UWV en de vakbonden van het personeel. Dit moet ook wanneer de baas bij het reorganiseren van zijn bedrijf individuele afspraken weet te maken met de medewerkers over ontbinding van hun arbeidscontract. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had de Tweede Kamer ruim een jaar geleden al toegezegd de wet aan te scherpen na signalen dat werkgevers in onder meer de bouw de regels over het melden van collectieve ontslagen zouden omzeilen door individuele afspraken met werknemers te maken. Vooral SP-Kamerlid Paul Ulenbelt had hierover aan de bel getrokken.
Vanaf 1 maart maakt het niet meer uit op welke manier een baas personeel wil ontslaan; via het UWV, via de rechter of via een individuele beëindigingsovereenkomst. Als het gaat om 20 of meer ontslagen om bedrijfseconomische redenen, moet dat vooraf worden gemeld bij het UWV en de vakbonden. Als werkgevers deze verplichting niet nakomen, kan een ontslag worden teruggedraaid.
Bron: Ministerie SZW, 02-01-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99