Op de huurwoningmarkt in Nederland ontstaat een groep malafide verhuurbemiddelaars en makelaars. Nu de koopwoningmarkt op zijn gat ligt, kunnen zij snel geld verdienen met het binnenhalen van een courtage.
Dat bevestigen verschillende koepels van makelaars. Ook de politie zegt wel eens tegen dit soort louche makelaars aan te lopen. Woningeigenaren verhuren te goeder trouw hun woning omdat ze die niet verkocht krijgen of omdat ze tijdelijk naar het buitenland vertrekken. Bij thuiskomst blijkt de woning dan meestal te zijn verbouwd tot een hennepkwekerij of uitgewoond door een grote groep illegalen die er hebben gebivakkeerd. Het zijn vooral de niet-georganiseerde woonbemiddelaars die met voorbedachten rade te werk gaan.
Wietkwekerijen
Om te voorkomen dat de louche bemiddelaars de koepels binnendringen, schoolt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dit jaar haar leden bij over onder meer de betrouwbaarheid van identiteitspapieren. Aanleiding is de berichtgeving van het ANP over wiethandelaren die koopwoningen huren om er een wietkwekerij op te zetten, zegt de NVM-woordvoerder.
Beschermd beroep
Maar het gaat volgens Ed van de Bijl van de makelaarskoepel Vastgoed Pro niet alleen om identiteitspapieren. “Makelaar is sinds 2001 geen beschermd beroep meer is.' In 2001 waren er nog 3500 beëdigde makelaars, huurbemiddelaars en taxateurs, nu zijn dat er al 11.000. Maar het aantal verkochte woningen is de afgelopen jaren zo gedaald dat er voor makelaars op de koopmarkt niet veel meer is te halen. In 2001 werden 220.000 bestaande woningen verkocht. Dat daalde gestaag tot 110.000 woningen in 2011. 'Toch gaat er veel geld om in de woningmarkt en dat trekt verkeerde mensen aan', aldus Van de Bijl.
Certificering
Ook koepelorganisatie VBO Makelaar heeft extra educatiebijeenkomsten voor haar leden gepland. 'Zo willen wij het kaf van het koren scheiden', zegt directeur Hans van der Ploeg. Hij vindt dat er een certificering moet komen, verankerd in de wet. Dan kun je dit soort problemen pas goed aanpakken.'
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.