Het Convenant Verzekeringsfraude, dat in 2011 door het Verbond, Zorgverzekeraars Nederland, de politie en het Openbaar Ministerie is ondertekend, staat centraal tijdens de studiedag Verzekeringsfraude op 24 januari.
De samenwerking tussen verzekeraars, politie en Openbaar Ministerie heeft als doel om beter zicht te krijgen in de aard en omvang van de verzekeringsfraude door alle fraudemeldingen van de verzekeraars centraal te registreren en te analyseren. Lex Westerman, adviseur criminaliteitsbeheersing bij het Verbond, is een van de sprekers tijdens de studiedag Verzekeringsfraude. Hij zal uitgebreid ingaan op deze publiek-private samenwerking bij de aanpak van misbruik van verzekeringen.
Fraude aangeven
Westerman geeft aan erg gelukkig te zijn met het convenant. “De samenwerking draagt ertoe bij dat fraude sneller opgespoord kan worden en zorgt ervoor dat de afwikkeling ervan effectiever is.” Verzekeraars gaan immers in beginsel lichte fraudegevallen civielrechtelijk afhandelen; zware fraudegevallen worden strafrechtelijk afgehandeld. Daarnaast zal het proces van informatiedeling, aangiften en strafrechtelijke afdoening verder worden gestroomlijnd. “Als een verzekeraar weet hoe en wanneer het zin heeft een fraude aan te geven, dan zal hij dat ook alleen maar op de juiste wijze doen. Dat scheelt tijd voor verzekeraars zelf, maar ook voor politie en Justitie”, aldus Westerman.
Tijdens de studiedag van het NIBE-SVV en het studiecentrum Kerckebosch op 24 januari in Bunnik staat de bestrijding en het signaleren van verzekeringsfraude centraal. Verbondsdirecteur Leo De Boer is dagvoorzitter.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.