MijnFintool

Nieuws

‘AFM zorgt voor nog meer onrust op huizenmarkt’

Edward Feitsma van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt dat de AFM haar bevoegdheden overschrijdt en onrust creëert op de krimpende woningmarkt. Hij zei dat zaterdag in NRC Weekend.

 

Aanleiding is de waarschuwing van de AFM aan kredietverstrekkers om tweeverdieners geen hogere hypotheek te geven. Tweeverdieners met lagere inkomens zouden per 1 januari tot ruim 33.000 euro meer kunnen lenen voor een woning. Deze norm is berekend door budgetinstituut Nibud en goedgekeurd door het kabinet.
 
Wie stelt de regels?
De AFM is echter tegen de norm en onder druk van een boete voeren banken als de Rabobank, ABN Amro en ING de nieuwe regeling niet uit. Gevolg is dat deze tweeverdieners nu niet meer, maar juist minder kunnen lenen voor een woning. “Nu is de toezichthouder feitelijk degene die de regels stelt”, aldus Feitsma.  “Moet je sommige bevoegdheden, zoals hoeveel je mag lenen voor een huis, alleen al uit democratische legitimiteit, niet bij de wetgever laten?” Aflossingsvrije en tophypotheken zijn sinds vorig jaar al verboden, mede op verzoek van de AFM, De Nederlandsche Bank en het kabinet. Feitsma: “De laatste jaren krijgen we regelmatig verzoeken van toezichthouders en de overheid om de regels om beleidsmatige reden aan te passen. Die stapeling van wijzigingen creëert onrust in de markt. Wij vinden: pas op de plaats.”
 
Schaamte
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is verbaasd over de zorgen die de AFM heeft geuit over de nieuwe, ruimere hypotheeknormen voor tweeverdieners. “Voor banken en consumenten is het nu onduidelijk hoe hoog de hypotheek maximaal mag zijn.
Het Nibud heeft de hypotheeknormen voor tweeverdieners verhoogd omdat zij volgens het oude stelsel minder konden lenen dan huishoudens met één inkomen.” Karel Schiffer, directeur van het waarborgfonds dat de Nationale Hypotheek Garantie verstrekt op basis van de Nibud-normen, zegt “plaatsvervangende schaamte” te voelen: “Maandenlang is er zorgvuldig in Den Haag overlegd, ook de AFM had inspraak. En dan schuift de toezichthouder achteraf alles opzij. Dit is schadelijk voor het imago van het Nibud en voor Binnenlandse Zaken en Financiën.”
 
Achteraf corrigeren
Volgens een woordvoerder van de AFM zouden de financiële reserves van deze groep tweeverdieners kunnen opdrogen als zij meer lenen. Hij verwerpt de suggestie dat de toezichthouder als wetgever optreedt. “Je kunt kredietverleners beter vooraf laten weten wat je standpunt is, dan ze achteraf corrigeren”, reageert AFM-woordvoerder Martijn Pols. “Er is geen verbod op hypotheken. Er is een verbod op onverantwoorde hypotheken.”
 
Bron: NRC, 14-01-2012

Modules & dossiers

Opvoerdatum

16 jan 2012

Laatst gewijzigd

31 aug 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1