MijnFintool

Nieuws

Zorgen over baanverlies

Nederlanders zijn zich in december voor het eerst sinds de crisis duidelijk meer zorgen gaan maken over baanverlies. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Tilburg Consumer Outlook Monitor (Tilcom) van Tilburg University en CentERdata onder Nederlandse consumenten.

 

Werkende Nederlanders schatten de kans dat ze hun baan verliezen in het komende jaar op 18 procent, een stijging van 2 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2011. De stijging is vooral toegenomen onder (v)mbo'ers (+3 procent). Mbo'ers schatten de kans op baanverlies het hoogst in van alle opleidingsgroepen (21 procent), gevolgd door vmbo'ers (19 procent). Universitair geschoolden voelen zich het meest baanzeker (15,0 procent). De huidige werkloosheid ligt met ongeveer 5 procent laag ten opzichte van andere eurolanden. De bovengenoemde cijfers geven echter aan dat de werkloosheid wel eens zou kunnen gaan oplopen in 2012.
 
Verschraling
De dip in consumentenemoties als gevolg van de recessie is voor laag- en middelbaar opgeleiden duidelijk groter dan voor hoogopgeleiden. Dit hangt mogelijk samen met de toename in baanonzekerheid, maar ook met het verschralen van sociale regelingen en het gesloten pensioenakkoord', aldus de onderzoekers.
 
4 % wil huis kopen
 'De dip in consumentemoties vertaalt zich ook in een verdere daling in aankoopplannen. Slechts 4 procent van de Nederlanders is van plan in 2012 een huis te kopen (in 2011: 5 procent). Nog nooit lagen de aankoopplannen voor een huis op een zo laag niveau. De verlaging van de overdrachtsbelasting heeft geen duurzame impuls gegeven aan de woningmarkt. De plannen voor het aanschaffen van een auto dalen al anderhalf jaar: voor 2012 is 6 procent van plan een auto aan te schaffen (voor 2011: 8 procent). Nederlanders blijven wel gewoon op vakantie gaan: net als in 2011 is 52 procent een lange vakantie van plan van minstens zeven aaneengesloten dagen. Voor korte vakanties is het percentage wel iets gezakt (64 procent tegen 61 procent in 2011).'
 
Bron: Eufin, 16-01-2012

Modules & dossiers

Opvoerdatum

17 jan 2012

Laatst gewijzigd

31 aug 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1