Uit de analyse 'Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt 2011' van detacheerder Yacht blijkt dat de vraag naar financieel specialisten in 2011 gekrompen is met 13 procent ten opzichte van 2010. In het vierde kwartaal 2011 was de krimp 5,9 procent.
De hardste klappen vielen in de financieel administratieve functies. Daar was sprake van 29 procent krimp. Doorstroming zal dé factor van betekenis moeten worden voor een opleving op de markt voor financieel specialisten in 2012, aldus Yacht.
Geen positieve verwachtingen
Na jaren van krimp – 2009: 40 procent, 2010: 16 procent en 2011: 13 procent – zit de markt voor financiële professionals volgens de onderzoekers nog steeds in een neerwaartse spiraal. 'De jaren van kwantitatieve schaarste hebben we na 2009 ver achter ons gelaten; het aanbod overtreft nog steeds de vraag. Dat is terug te zien bij schoolverlaters met een bedrijfseconomische achtergrond, bij zeer ervaren financieel specialisten zoals financieel managers en administrateurs en bij hoofden financiële administratie met meer dan 15 jaar werkervaring. Blijvende nadruk op kostenbeheersing, automatisering van routinematig administratief werk en off shoring van de finance functie, geven ook in 2012 geen aanleiding voor positieve verwachtingen. Niet alle segmenten zijn echter in mineur. De markt is nog steeds goed voor niche-specialisten zoals auditors, tax accountants en treasurers. Daarnaast is het segment tweede en derde stappers, met 3 tot ongeveer 15 jaar werkervaring, zeer in trek. Zij combineren de benodigde ervaring met aanvullende competenties als beïnvloedingsvermogen, empathie en het vermogen om leiding te geven aan veranderingen.'
Nieuwe baan
Het aantal financieel specialisten dat van baan wilde wisselen lag de afgelopen jaren op een zeer laag niveau. Yacht: 'Zowel de actief zoekenden, als degenen die open stonden voor een leuk aanbod, kozen voor de veiligheid van de huidige werkgever. Sinds medio 2011 is echter een kentering zichtbaar en is een steeds grotere groep op zoek naar een nieuwe externe uitdaging. Nu is ongeveer 13 procent actief op zoek naar een nieuwe baan, ten opzichte van vorige metingen betekent dit een verdubbeling. De vorige keer zocht 29,5 procent helemaal geen nieuwe baan. Nu staat slechts 16 procent niet open voor een nieuwe functie extern. Ook degenen die niet echt op zoek zijn of niet echt op de schopstoel zitten, maar de arbeidsmarkt wel in de gaten houden, is gestegen (van 27,5 procent naar 35,5 procent)
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.