Van der Geld: ‘Met deze regels blijven we flink achter in Europa. Bovendien sluiten de regels onvoldoende aan bij de maatschappelijke realiteit waarin partners meerdere keren in hun leven in het huwelijk treden.’ Van der Geld zei dat gisteren bij de lancering van de site huwelijksezakentest.nl, een checklist die koppels helpt de financiële gevolgen van hun huwelijk, of toekomstige huwelijk, in kaart te brengen.
Voorhuwelijkse vermogen en privébezittingen
In Nederland trouwen jaarlijks 73.000 koppels, het merendeel in gemeenschap van goederen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste gehuwde partners echter niet weten dat zij bij een echtscheiding ook het voorhuwelijkse vermogen en de privébezittingen moeten delen. Ook gaan veel samenwonende partners met een ongelijke financiële positie het huwelijk in met allerlei financiële gevolgen vandien als de relatie over is en het hele vermogen -dus ook het voorhuwelijkse en erfenissen- fifty-fifty verdeeld moet worden. Van der Geld: ‘Er waren eerder plannen om erfenissen en voorhuwelijkse bezittingen buiten de gemeenschap van goederen te houden. Deze plannen zijn niet doorgegaan. Hiermee blijft de wet hopeloos verouderd.’
Europa
In andere landen van Europa blijven erfenissen en bezittingen voor het huwelijk buiten de gemeenschap van goederen. ‘Veel landen sluiten aan bij wat partners verwachten namelijk dat zij bij echtscheiding delen wat er tijdens het huwelijk aan vermogen is opgebouwd. Dat is zo in bijna alle Europese landen, bijvoorbeeld Duitsland, België en Frankrijk,’ zegt Van der Geld. Uit eerder Nederlands onderzoek blijft dat het systeem van deze landen ook door Nederlandse koppels als gewenst wettelijk systeem wordt gezien. In Nederland kunnen koppels dit nu alleen bereiken door huwelijkse voorwaarden bij de notaris te maken.
Bron: Accountancynieuws.nl, 19-01-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99