Het successievoordeel van de overdracht is dat de woning bij het overlijden van de ouders al eigendom van de kinderen is, zodat zij er geen erfbelasting over hoeven te betalen. Er is echter een anti-misbruikbepaling in de Successiewet die inhoudt dat als de ouders bij hun overlijden nog in de woning wonen, de woning geacht wordt tot hun nalatenschap te behoren, waardoor de kinderen er toch erfbelasting over moeten betalen. Er gold echter een toezegging dat de woning in de aangifte erfbelasting mocht worden opgevoerd voor de waarde ten tijde van de overdracht. Hierdoor bleven latere waardestijgingen buiten de heffing van erfbelasting. De toezegging dateerde uit 1964.
Deze toezegging is echter per 1-1-2010 ingetrokken. Dit heeft tot nogal wat protesten uit de samenleving en de Tweede Kamer geleid. Naar aanleiding van deze protesten is er alsnog een overgangsregeling is toegezegd en wel met terugwerkende kracht. Deze zal naar verwachting halverwege 2012 worden gepubliceerd. Men kan er echter nu al een beroep op doen. Op grond van deze regeling mag worden uitgegaan van de waarde ten tijde van de overdracht vermeerderd met de sinds 1-1-2010 opgetreden waardestijging. De waardestijging sinds 1-1-2010 lijkt overigens louter van theoretisch belang.
Naar aanleiding van nadere vragen heeft de staatssecretaris aangegeven dat de overgangsregeling ook zal gelden voor situaties waarin de ouder reeds is overleden. Op reeds ingediende aangiften erfbelasting kan nog worden teruggekomen.
Voor vragen en antwoorden van de rijksoverheid over dit onderwerp klikt u hier.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99