Volgens DNB is de transactietaks slecht voor de economie en is het twijfelachtig of de heffing de financiële markten veiliger maakt. Bovendien wordt Nederland, als de taks wordt ingevoerd, relatief zwaar aangeslagen. Dat komt door de grote financiële sector (in verhouding tot de economie), waaronder de pensioenfondsen.
DNB heeft berekend dat de taks Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars 4 miljard euro per jaar gaat kosten, waarvan 2 miljard euro voor rekening komt van de banken, 1,7 miljard euro door pensioenfondsen wordt opgebracht en 0,3 miljard euro door verzekeraars. De totale kosten voor de Nederlandse financiële sector zijn nog hoger, omdat bijvoorbeeld beleggingsinstellingen niet zijn meegenomen in de raming van DNB.
Met de opstelling van DNB is er een Nederland een breed front tegen de invoering van een transactietaks. Eerder spraken al de AFM, werkgeversorganisatie VNO NCW en de pensioenfondsen zich uit tegen het plan van de Europese Commissie (EC) voor een belasting over de aan- en verkoop van vrijwel alle effecten. Die taks moet risicovolle vormen van handel op de financiële markten ontmoedigen en ervoor zorgen dat de financiële sector bijdraagt aan de kosten van de huidige crisis.
DNB twijfelt aan de haalbaarheid van de doelen, maar is zeker over de negatieve impact op de economie. In de EU is nog geen overeenstemming over de invoering van de transactietaks. Vooral Frankrijk en Duitsland maken zich er hard voor, maar de Britten zien er niets in.
Bron: FD, 07-02-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99