Volgens het EIB is de hypotheekschuld extra snel gestegen door een toename van het eigen woningbezit, van 43 procent van alle woningen in 1985 naar 57 procent in 2011. Sinds enkele jaren is de totale hypothecaire schuld groter dan het jaarlijks bruto binnenlands product.
“Het effect van een groter eigen woningbezit loopt ook naar de toekomst nog door”, zegt EIB-directeur Taco van Hoek. “Maar daar staan twee tegengestelde effecten tegenover die samen zwaarder wegen. Zo vergrijst Nederland en de cijfers wijzen uit dat oudere mensen vergeleken met jonge gezinnen veelal een hoger inkomen hebben bij een doorgaans veel kleinere hypothecaire schuld.”
Van Hoek wijst verder op de introductie van de spaarhypotheek rond 1985 waarbij het schuldbedrag veel langer hoog blijft. Volgens het EIB zal er in de periode van 2015 tot en met 2030 voor zo’n 220 miljard euro aan schuld worden afgelost door het vrijvallen van de aan de hypotheken gekoppelde spaarpotten.
Het EIB komt tot een andere conclusie dan DNB-president Klaas Knot. Die stelde onlangs dat de hypotheekschuld verder blijft toenemen. Hij wenst daarom een rem op die groei. Van Hoek zegt hierop dat hij nooit een berekening heeft gezien van DNB waarop deze redenering gestoeld is. Hij verbaast zich dan ook over de beperking van de hypotheekmogelijkheden. Die maatregelen worden, volgens hem, niet gerechtvaardigd door betalingsproblemen bij hypotheken. Volgens het EIB blijkt dat slechts bij 1 procent van de hypotheken al dan niet tijdelijk betalingsproblemen ontstaan. Het aantal schadedeclaraties bij de Nationale Hypotheek Garantie is 0,15 procent.
Volgens hem ontstaan betalingsproblemen door inkomensschokken zoals een echtscheiding, arbeidsongeschiktheid en langdurige werkloosheid. In die gevallen biedt beperking van de hypothecaire last nauwelijks soelaas.
Bron: FD, 09-02-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99