De werkgevers heeft voor haar medewerkers een collectieve ongevallenverzekering gesloten op grond waarvan een bruto uitkering is gedaan van € 867,88
Zij vordert in dit geding een verklaring voor recht dat de werkgever op grond van art. 7:658 BW dan wel art. 7:611 BW aansprakelijk is voor de schade die zij als gevolg van het ongeval heeft opgelopen, en veroordeling van de werkgever tot vergoeding van die schade, welke door haar is gesteld op € 10.000,- .
De kantonrechter:
De kantonrechter heeft geoordeeld dat de werkgever niet is tekortgeschoten in de ingevolge art. 7:658 op haar rustende zorgplicht, zodat zij niet op die grond aansprakelijk is. De vordering op grond van art. 7:611, het hebben van een deugdelijke verzekering, oordeelde de kantonrechter echter wel toewijsbaar.
Hoge Raad
De Hoge Raad is het met het laatste niet eens. Volgens de Hoge Raad is een eenzijdig voetgangersongeval op de openbare weg uitdrukkelijk niet onder de verzekeringsplicht van de werkgever gebracht. De werkgever hoeft zich dus niet tegen dit soort ongevallen te verzekeren.
Zorgplicht en verzekeringsplicht
Welke verplichtingen heeft de werkgever dan? Allereerst moet de werkgever zijn zorgplicht nakomen, dat wil zeggen dat de werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving voor zijn werknemer. Er moeten dus maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werk schade lijdt. In de hierboven beschreven zaak had de werkgever voldoende maatregelen getroffen.
Als aanvulling op de zorgplicht, heeft de Hoge Raad in 2008 bepaald dat de werkgever ook verplicht is om te zorgen voor een behoorlijke verzekering tegen schade die werknemers in de uitoefening van hun werkzaamheden lijden als deelnemer van het wegverkeer, in de gevallen dat zij:
A. Als bestuurder van een motorvoertuig betrokken raken bij een verkeersongeval;
B. Als fietser of als voetganger schade lijden als gevolg van een ongeval waarbij een voertuig is betrokken;
C. Als fietser schade lijden als gevolg van een eenzijdig ongeval.
Afbakenen verzekeringsplicht
De Hoge Raad heeft met het arrest uit 2008 de verzekeringsplicht van de werkgever duidelijk willen afbakenen. Zij oordeelt in het hierboven besproken arrest dan ook dat de verzekeringsplicht slechts betrekking heeft op de gevallen zoals hierboven omschreven en niet door de rechtspraak moet worden uitgebreid.
Omdat een eenzijdig voetgangersongeval niet in bovenstaand rijtje is genoemd, valt dit dus ook niet onder de verzekeringsplicht van de werkgever.
Bron:
Uitspraak Hoge Raad 10/04875 LJN: BR5215. 11 november 2011
BusinessCompleet.nl
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99