Ageas betwist deze boete en betreurt de uitspraak van de rechtbank. De verzekeraar zal beroep aantekenen bij de bevoegde beroepsinstantie in Nederland, aldus een verklaring van Ageas. De AFM legde de boete in augustus 2010 op aan Ageas vanwege ontoereikende communicatie door Fortis in september 2007.
De AFM heeft op 19 augustus 2010 twee bestuurlijke boetes van in totaal 288.000 euro opgelegd aan Ageas SA/NV voor het niet tijdig publiceren van koersgevoelige informatie. Op 21 september 2007 publiceert Fortis informatie over de mogelijke invloed van haar blootstelling aan subprime beleggingen op de winst- en verliesrekening. Deze informatie publiceert Fortis tegelijk met een emissie van ruim 13 miljard euro. Deze emissie was noodzakelijk om de overname van delen van ABN Amro te kunnen financieren. Het persbericht van 21 september wordt tevens in zijn geheel opgenomen in het emissieprospectus.
In het persbericht, en daarmee ook in het emissieprospectus, wordt een bedrag van 20 miljoen euro genoemd als te verwachten bijkomend effect op de winst- en verliesrekening over 2007, bij een verslechtering van de subprime markt van twintig procent. Fortis geeft hierbij geen inzicht in de aard en omvang van de blootstelling aan subprime beleggingen. Daarnaast wordt in het persbericht niet uitgelegd hoe Fortis tot de berekening van dit bedrag is gekomen of wat Fortis met een verslechtering van twintig procent bedoelt. Door alleen een beduidend laag effect van 20 miljoen euro te noemen waarbij geen uitleg is gegeven over hoe dit bedrag tot stand is gekomen, was misleiding te duchten bij de beleggers. Beleggers konden daarmee onvoldoende een inschatting maken van de risico’s over de indirecte subprime beleggingen van Fortis en het mogelijke effect hiervan op de waarde van Fortis op de lange termijn. Daarmee heeft Fortis (potentiële) beleggers belangrijke koersgevoelige informatie onthouden. Dit is een overtreding van artikel 5:59, eerste lid, oud Wft. De overtreding heeft plaatsgevonden vanuit twee verschillende entiteiten (Brussel en Utrecht), vertegenwoordigd door dezelfde personen. De AFM heeft de opgelegde boete gematigd met vijftig procent tot
144.000 euro per entiteit, alsof de overtreding zou zijn begaan vanuit één entiteit.
Bron: DFT / AFM, 11-02-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99