Uit een rondgang van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) blijkt dat de 4.000 diëtisten in Nederland tot 60 procent minder afspraken in de agenda hebben vergeleken met een jaar geleden. De terugloop leidde vorige week tot het faillissement van een van de grootste diëtistenorganisaties, waarbij 125 ontslagen vielen.
Patiënten met luchtweg- of slikproblemen, allergieën, diabetes of hart- en vaatziekten zijn aangewezen op diëtisten. Zij krijgen nog 4 uur advies vergoed. Een andere getroffen groep is die waarvoor ondervoeding dreigt, zoals kankerpatiënten en ouderen. Ondervoeding leidt tot frequenter bezoek aan de huisarts, meer medicijngebruik en verhoogde kans op opname in een ziekenhuis, verzorgings- of verpleeghuis.
Minister Schippers van Volksgezondheid hoopte dat de zorgverzekeraars de vergoeding zouden opnemen in aanvullende verzekeringen. Dat is vrijwel niet gebeurd.
NVD-voorzitter Anja Evers begrijpt de overwegingen van de minister niet. “Ze stimuleert projecten die de jeugd tot meer beweging moet aanzetten. Maar als kinderen slecht blijven eten, heeft beweging geen effect. Ons werk beperkt zich niet tot hulp aan wie een paar kilo te veel weegt. Een verwijzing door de huisarts heeft doorgaans een medische reden. De minister ziet dat over het hoofd.”
Op den duur kosten de bezuinigingen op diëtisten alleen maar geld, denkt Evers. Veel patiënten zullen eerst worden doorverwezen naar een specialist, die op zijn beurt een diëtist inschakelt. “Daarmee doet de minister haar eigen bezuiniging teniet.”
Bron: De Volkskrant, 14-02-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99