Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
3 feb 2014 Nieuws

Scheiden als truc om restschuld te ontlopen

Getrouwde of samenwonende stellen kunnen met een truc de restschuld op hun huis ontlopen. Als ze zogenaamd scheiden en beiden de hypotheek niet zelfstandig kunnen betalen, vangt de Nationale Hypotheek Garantie de restschuld op. Dat schrijft NRC Handelsblad.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!
De truc is simpel voor samenwonenden: een van de twee moet zich uitschrijven op het woonadres. Getrouwde stellen of koppels met een geregistreerd partnerschap moeten wel formeel scheiden. Makelaars zouden weer wat verdienen met de taxatie die nodig is voor de verkoop. Een beroep op NHG voor kwijtschelding van de restschuld is met echtscheiding als reden, vaak kansrijk.

Wim van der Kleijn beschrijft de truc uit makelaarskringen in zijn boek Eigen huis in de crisis dat binnenkort verschijnt. Het is mogelijk dat steeds meer stellen de truc gebruiken. Het aantal gescheiden koppels dat een beroep op de NHG doet, is de laatste jaren sterk gestegen, terwijl het aantal echtscheidingen stabiel bleef, zo blijkt uit onderzoek van de NRC. Tussen 2006 en 2011 steeg het aandeel claims bij de NHG op basis van scheiding van 20 procent naar 50 procent. Het aandeel werklozen dat een beroep op de NHG deed, bleef in deze crisisjaren gelijk. Het percentage wanbetalers daalde zelfs.

Het aantal schadeclaims is de laatste jaren sterk gestegen. In 2010 werd in circa 1.130 vergoedingen voor een totaalbedrag van 37,3 miljoen euro uitgekeerd. Dit jaar is tot nu toe de helft van de schadevergoedingen naar scheidingsgevallen gegaan.

Directeur Karel Schiffer van de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen ontkent dat er sprake is van fraude. Hij zegt dat de toename “puur en alleen” een gevolg is van de daling van de huizenprijzen. Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvestingssystemen aan de TU Delft, is het daar niet mee eens. “Dat verklaart niet de relatieve stijging van alleen het aantal echtscheidingen met NHG”, zegt hij.

Alle schadeclaims op basis van (echt)scheiding worden sinds 2010 wel extra gecontroleerd. Ook worden steekproeven gehouden om te kijken of mensen na hun ‘scheiding’ niet weer zijn gaan samenwonen.

Bron: NRC, 23-02-2012

Lees ook…

NHG-directeur Schiffer: „Wij zijn geen pinautomaat bij echtscheidingsperikelen”

In een uitgebreid interview in het Reformatorisch Dagblad is NHG directeur Schiffer aan het woord. Ruim 3500 huishoudens die vorig jaar hun woning noodgedwongen verkochten, deden een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie; een stijging van 77 procent in één jaar tijd. Ondanks de groeiende restschuldproblematiek is NHG-directeur Karel Schiffer voor fraude niet bang. Alhoewel. „Hoe langer we erover doorpraten, hoe interessanter ik dit thema vind.”

Uw mening

 
Harry Waaijenberg
24 feb 2012
Eigenlijk heb ik toch al wel een beetje moeite met deze mogelijkheid van ondersteuning NHG, van mij mag het hele onderdeel "scheiding" eruit. Is mij te makkelijk: je kent elkaar amper een jaar, gaat dan meteen samen een huis kopen (want huren dóe je toch niet) dik op beide salarissen, en als het dan mis gaat mag een ander het betalen... Punt ter overweging zou ik zeggen, of in ieder geval beter dichttimmeren met voorwaarden en controles.
 
Berend Tooms
24 feb 2012
Ik ben benieuwd wat er gebeurt als men er, bijvoorbeeld, na een jaar achterkomt dat de partners toch niet zonder elkaar kunnen en dus weer bij elkaar kruipen. Is hierover iets in de "voorwaarden" geregeld?
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.