TAF is dit jaar gestopt met dekkingen voor het werkloosheidsrisico. Door het groeiend aantal claims werd het voor TAF te onaantrekkelijk om een dekking te blijven aanbieden.
Mathijs Mons van IG&H Consulting zag de markt de afgelopen jaren ook aan de vraag- en distributiekant “met tientallen procenten” afkalven. Hij schat dat er nu nog hooguit zo’n 30 miljoen euro per jaar aan nieuwe premie-inkomsten binnenkomen op dit soort producten. Dat komt door de gehalveerde hypotheekmarkt en door het aanstaande provisieverbod voor complexe producten waardoor “het voor intermediairs minder aantrekkelijk is om zo’n product aan te bieden”, aldus Mons.
Ook Reaal is anderhalf jaar geleden gestopt met woonlastenverzekeringen met een werkloosheidsdekking. Volgens een woordvoerder omdat de dekking ‘vrij beperkt’ was en Reaal ‘teleurstellingen bij klanten wilde voorkomen’. Aegon heeft het nog wel in zijn assortiment, maar gaat er niet meer actief mee de boer op.
Marktleider Cardif, van BNP Paribas, ziet nog wel brood in de verzekeringen, maar heeft als gevolg van de economisch onzekere tijden wel maatregelen genomen om de risico’s te beperken. Zo moeten potentiële polishouders van tevoren aangeven of ze ‘expliciete voorkennis hebben van een dreigend faillissement of verlies van baan’. Ook is een dekking alleen nog mogelijk in combinatie met arbeidsongeschiktheid en voor mensen in loondienst. De premies gaan vooralsnog niet omhoog, aldus een zegsvrouw.
Voor de huizenkoper is het moeilijker geworden om een inkomensbescherming mee te financieren door scherpere kredietregels. Ook hebben de verzekeringen door een aantal affaires met hoge en ondoorzichtige provisies een slechte naam gekregen. Toch kan het volgens Mons in deze tijd wel degelijk verstandig zijn om het werkloosheidsrisico af te dekken. Door de steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt, oplopende werkloosheid en de eventuele inperking door de politiek van de WW-duur nemen de risico’s alleen maar toe.
Bron: FD, 15-03-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99