Klanten wordt gevraagd bij beëindiging van hun polis een vrijwaringsverklaring te ondertekenen, alvorens ze de poliswaarde en de tegemoetkoming kunnen ontvangen. Zo doen ze impliciet afstand van hun recht te procederen over de woekerpolis. Wanneer klanten achteraf naar de consequenties hiervan vragen, wordt verteld dat de polis niet meer bij de rechter kan worden aangevochten.
ASR heeft 1,1 miljoen beleggingsverzekeringen onder zich die mogelijk in aanmerking komen voor de compensatieregeling. Die regeling is met consumentenstichtingen getroffen nadat de woekerpolisaffaire in haar volle omvang aan het licht kwam. Volgens Nu.nl zijn steeds meer experts het er echter over eens dat deze regeling vaak geen recht doet aan de geleden schade.
ASR weerspreekt de conclusies van Nu.nl: "Wij vragen geen kwijting van onze klanten. Dit is wat we beloofd hebben en ook doen. Het kan zijn dat dit niet in elke uiting naar buiten altijd goed is verwoord. Als dat zo is, dan betreurt ASR dat. Maar dat maakt voor onze belofte niet uit." Daarmee zegt ASR volgens Nu.nl dat er misschien een paar 'ongelukjes' zijn gebeurd, maar dat het niet het beleid van de verzekeraar is om polishouders te vragen afstand te doen van hun rechten. De nieuwssite weerspreekt dat weer: “Maar het feit dat enkele brieven rechtstreeks afkomstig zijn van de juridische afdeling van ASR, doet anders vermoeden. Pieter Lijesen van Consumentenclaim staaft dat vermoeden. Lijesen: "ASR speelt een woordenspel. Ze hebben het over vrijwaringsverklaringen en finale kwijting, en leggen alles zo uit dat je mag procederen tegen de rechten uit de compensatieregeling. De compensatieregeling van ASR, welteverstaan. Opgesteld volgens hun regeltjes. Maar de stukken zijn duidelijk: ASR beroept zich op afstand van recht. Op basis van dit soort gegevens hebben wij geen dagvaarding kunnen uitbrengen voor klanten die hebben getekend voor afstand van recht."
Bron: Nu.nl, 23-03-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99