Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
30 aug 2012 Nieuws

Nibud vindt BKR-registratie studieschuld verstandig

Het Nibud vindt het verstandig als de studieschuld wordt geregistreerd bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Het Nibud ziet dit als een goed middel om afgestudeerden te beschermen tegen te hoge maandlasten als ze ook nog een ander krediet af willen sluiten, bijvoorbeeld een hypotheek.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Wel benadrukt het Nibud dat deze registratie op een andere manier moet gebeuren dan de huidige registratie van consumptieve kredieten. Een studielening wordt immers onder andere voorwaarden verstrekt (o.a. lagere rente) en kent andere afbetaalregels (terugbetalen naar draagkracht en maximaal 15 jaar) dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening.

Uit Nibud-onderzoek naar het leengedrag van studenten (2010) blijkt dat van alle studenten de helft leent, en van de eerstejaars studenten al een kwart. Ook blijkt de studieschuld gestegen te zijn, vergeleken met cijfers van DUO van eerdere jaren. Een veel gegeven reden om te lenen is om 'relaxed de studietijd door te komen'. Op basis daarvan concludeerde het Nibud dat een BKR-registratie een mogelijkheid kan zijn om afgestudeerden te beschermen tegen te hoge maandlasten.

Bron: Nibud, 27-03-2012

Uw mening

 
George
28 mrt 2012
Geldt voor deze lening ook de Zorgplicht door de verstrekker van de lening.
Ik bedoel wordt dan ook gekeken naar de situatie na de studie als de student een baan heeft en een huis wil kopen of hij/zij zijn studieschuld nog wel kan aflossen, wat dan zijn persoonlike situatie wordt. Immers de student kan niet meer in het studentenhuis wonen, moet op zoek naar woonruimte wil/moet een huis kopen, maar dat kan niet want de overheid heeft hem/haar een lening verstrekt zonder de student te wijzen op de consequentie in de toekomst. Ik vrees een stuk tekortkoming in de Zorgplicht door de geldverstrekker.
 
Ruud van Kampen
28 mrt 2012
Natuurlijk. De markt zit nog niet dicht genoeg. Meer regeltjes maakt de huizenmarkt tenminste nog wat slechter dan hij nu al is door alle regelneverij...! Hup Nibud, verzin er nog een paar!
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.