Het aantal nieuwe orders in de industrie ging afgelopen maand fors omlaag en de voorraden liepen op. Bovendien houden consumenten de hand al lange tijd op de knip. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de koopkracht dit jaar verder daalt vanwege de recente stijging van de energieprijzen en de extra bezuinigingen door de Nederlandse overheid. De economen denken dat de consumptie onder huishoudens met 1,2% daalt. De stemming onder inkopers voor de Nederlandse industrie verslechterde in maart en zakte onder de grens van 50. Een stand onder de 50 betekent een krimp in de industrie.
Weinig vertrouwen
Uit de jongste kwartaalrapportage van Grant Thornton blijkt dat Nederlandse ondernemers nog steeds weinig vertrouwen hebben in de economie. In het eerste kwartaal van 2012 noteerde Nederland -24% op de optimisme-/pessimismebalans, onderdeel van het International Business Report (IBR). In de kwartaalrapportage meet Grant Thornton wereldwijd de visie van het bedrijfsleven op (economische) ontwikkelingen.
In dienst nemen
Toch lijkt de ergste vertrouwensdip achter de rug en tekent zich een voorzichtig optimistische trend af: het laatste kwartaal van 2011 kwamen Nederlandse ondernemers namelijk nog uit op -44%. Niettemin blijft het Nederlandse bedrijfsleven als het gaat om economische verwachtingen ver in de achterhoede: alleen ondernemers in België, Frankrijk, Griekenland, Japan en Spanje zijn pessimistischer gestemd. Nederlandse ondernemers zijn ook niet onverdeeld positief als het gaat om het aantal werknemers dat ze verwachten dit jaar in dienst te hebben. Gekeken naar de afgelopen vier kwartalen eindigt Nederland met -6% nog net voor de Europese zorgenkindjes Spanje (-16%) en Griekenland (-31%). Het meest positief zijn ondernemers wat dat betreft in India (69%), Peru (50%), Argentinië (47%) en Turkije (47%).
Wereldhandel
Volgens de economen van ING kan de aantrekkende wereldhandel een positief effect hebben voor de Nederlandse economie. Als de wereldhandel met 1% toeneemt, dan groeit onze economie ongeveer 0,2% tot 0,3% extra, doordat de export toeneemt. Maar de Europese schuldencrisis of rigoureuze bezuinigingen kunnen roet in het eten gooien, waarschuwt ING.
Bronnen: AccountancyNieuws, DFT, 04-04-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99