De recessie maakt dat veel vermogenden zich zorgen maken over hun oudedagsvoorziening. Als gevolg hiervan schenken zij minder. Het bedrag dat de vermogenden het meeste schenken is €5.000, wat overeenkomt met de jaarlijkse schenking die zij belastingvrij aan hun kinderen mogen doen. Karien van Gennip, directeur Private Banking & Beleggen bij de ING: “Zeker bij vermogens boven €100.000 is het verstanding om een schenkingsplan op te stellen, echter tweederde van de vermogende Nederlanders heeft geen schenkingsplan. In het schenkingsplan leg je vast hoe en wanneer je aan wie gaat schenken in een bepaalde periode, mede om de fiscale mogelijkheden optimaal te benutten.”
Driekwart is van de vermogende Nederlanders is van mening dat kinderen niet op een schenking van hun ouders mogen rekenen omdat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiën. Toch zijn kinderen de voornaamste bestemming voor een schenking bij 86% van de respondenten. Ruim de helft (55%) van de vermogenden schenkt om hun kinderen financieel te ondersteunen bijvoorbeeld bij hun studie of bij de aankoop van een huis. Bijna een derde (29%) van de schenkingen vindt plaats in verband met fiscale voordelen.
Ruim een derde zou meer schenken bij een minder zware fiscale belasting. Wel weten vermogenden erg goed welke bedragen zij bij leven belastingvrij mogen schenken. Een meerderheid van hen schenkt liever bij leven dan dat zij het vermogen laten vererven (56%). Maar zij stellen er wel voorwaarden aan: 44% schenkt alleen wanneer hij/zij achter het bestedingsdoel van de ontvanger staat en 41% schenkt liever niet wanneer zij niet weten wat het bestedingsdoel van de ontvanger is. Bijna 40% van de ondervraagden overweegt gebruik te maken van de ‘uitsluitingsclausule’ bij een schenking of heeft dit wel eens gedaan.
Driekwart van de vermogende Nederlanders zegt op de hoogte te zijn van de fiscaliteiten rondom erven. Ruim een kwart (26%) heeft geen ‘up-to-date’ testament met als belangrijkste reden er niet eerder over nagedacht te hebben. Van Gennip: “Het is verontrustend dat ruim een kwart van de ondervraagden de nalatenschap niet heeft geregeld in een testament. Dit kan tot ongewenste situaties leiden, bijvoorbeeld met het regelen van het onder bewind stellen van het vermogen of de voogdij van een minderjarig kind.”
Bron: ING, 17-04-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99