Dit is te lezen in de strategische verkenning ‘Kiezen voor de toekomst. De bouw in 2020’, die Bouwend Nederland heeft uitgevoerd. Het rapport is dinsdag 24 april uitgereikt aan Agnes Wolbert, voorzitter van de Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De visie op 2020 is tot stand gekomen met input van de leden van Bouwend Nederland.
“De verandering die onze sector doormaakt gaat sneller dan ooit,” concludeert Joep Rats, directeur Economische Zaken bij Bouwend Nederland. "Er is nog altijd een enorme latente bouwbehoefte. Mensen willen goed blijven wonen, werken en reizen. We bouwen op dit moment jaarlijks 10.000 woningen te weinig. Dat verschil moet straks ingehaald worden. Daar hebben we dan wel vakmensen voor nodig, vakmensen die we nu helaas niet aan onze sector kunnen binden. De bouw kan dienen als startmotor voor de totale economie, daar hebben we dan wel de brandstof voor nodig.”
Als belangrijkste thema’s waar de sector en individuele bedrijven de komende jaren op zullen moeten inzetten, signaleert Bouwend Nederland in ‘De bouw in 2020’: klantvraag en daarop afgestemde bouwconcepten, financiering van bouwopgaven, duurzaamheid, imago van de bouwsector, arbeidsmarkt en ketensamenwerking. Zorgen hebben de bouwbedrijven ook. Juridisering, een claimcultuur en hevige prijsconcurrentie zijn de grootste nachtmerries van de sector.
De constateringen in ‘De bouw in 2020’ worden ondersteund door een recente enquête die TNS NIPO in opdracht van Bouwend Nederland heeft uitgevoerd onder de Nederlandse bevolking. Bijna de helft van huiseigenaren is bereid om gemiddeld 17.100 euro meer te betalen voor een koopwoning, waarvan zij het ontwerp zelf (deels) kunnen bepalen. Verder blijkt ruim de helft van de ondervraagden bereid eenmalig extra te betalen voor de installatie van klimaatvriendelijke energievoorzieningen in hun huis. Deze mensen willen hiervoor gemiddeld 5500 euro betalen.
Bron: Bouwend Nederland, 24-04-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99