De NOS ondervroeg tachtig notariskantoren. Volgens hen gaat het om duizenden erfgenamen en loopt dat aantal de laatste tijd alleen maar op. Door de vastzittende woningmarkt krijgen erfgenamen het huis niet makkelijk verkocht. De gemiddelde verkooptijd is opgelopen tot twee jaar. Op de huizen die mensen erven zit een gemiddelde hypotheekschuld van 64.000 euro. Erfgenamen zijn daardoor duizenden euro's per jaar kwijt aan rente. Netwerk Notarissen, waarbij notariskantoren uit het hele land zijn aangesloten, wil daarom dat het erfrecht wordt aangepast. Volgens het samenwerkingsverband komen te veel mensen geheel buiten hun schuld in de problemen.
Nu is het zo dat een erfenis automatisch wordt verkregen, tenzij iemand duidelijk aangeeft die erfenis niet te willen. De notarissen vinden dat in plaats daarvan de wettelijke norm moet worden dat erfgenamen de nalatenschap onder voorwaarden aanvaarden. Dit 'beneficiair aanvaarden' heeft als voordeel dat erfgenamen niet plotseling met enorme lasten worden geconfronteerd. Er kleven ook nadelen aan: zo kun je pas aanspraak maken op de erfenis als alle schulden zijn voldaan. De notarissen pleiten er ook voor dat betalingsuitstel van de erfbelasting over de woz-waarde van een huis niet meer rentedragend is. Erfgenamen kunnen nu twee jaar uitstel van betaling aanvragen, maar daar moet wel rente over worden betaald.
Het CDA wil opheldering over dit erfenisprobleem. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wijst erop dat mensen die een huis kopen maar hun oude huis niet kwijtraken en daardoor dubbele lasten hebben, drie jaar lang kosten mogen aftrekken van de belasting. Mensen die met dubbele lasten zitten door een erfenis krijgen via een andere regeling slechts twee jaar respijt.
Omtzigt ziet net als de tachtig notarissen onder wie de NOS onderzoek deed wel voordelen aan ‘beneficiaire aanvaarding’. Maar hij voelt bij voorbaat niet erg veel voor dat principe van erfenissen die automatisch geblokkeerd worden totdat zeker is dat er geen schulden uit voortvloeien. Daardoor zouden ook andere erfstukken ontoegankelijk zijn. Hij wil liever dat de regelingen voor dubbele lasten gelijk worden getrokken.
Bronnen: NRC, NOS: 28-04-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99