Adfiz wil de eed beperken tot bestuurders en beleidsbepalers van financiële ondernemingen. Voor hen heeft de eed de beoogde morele werking en zij moeten toezien op het moreel verantwoord handelen van al hun medewerkers.
Ook de inhoud van de eed vindt Adfiz onacceptabel. In de wet- en regelgeving zijn de consumentenbelangen zeer breed gereguleerd. In het huidige voorstel wordt het bestaande wettelijk kader nog eens uitgebreid met een open norm voor ‘klantbelang centraal stellen’. Adfiz vreest dat dit de AFM de ‘ongelimiteerde en ongekaderde bevoegdheid’ geeft om op te treden. Dit leidt tot grote rechtsonzekerheid en is daarom onwenselijk. Adfiz wil meer nadruk op de morele basis van de wet, ‘zonder hier inhoudelijk bovenuit te stijgen’.
Adfiz ziet ook geen heil in een verplicht PE-examen om eerder behaalde diploma’s geldig te houden. “Dit is niet alleen ongekend, het draagt ook niet bij aan een cultuur om kennis doorlopend actueel te houden. Adfiz verwacht dat het juist kan leiden tot uitstel van het actualiseren van kennis tot vlak voor het examen.”
Verder wil Adfiz een betere definitie van advies- en distributiekosten, “om te voorkomen dat alsnog delen van de advies- en distributiekosten van aanbieders in de productprijs terechtkomen”. De organisatie doet twee voorstellen om gespreide betaling van advieskosten mogelijk te maken: via een serviceabonnement en via het creëren van een vrijstelling van de regels voor consumptief krediet.
Bronnen: Adfiz/AMweb, 15-05-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99