Toen het fonds in 1996 los kwam van de overheid zat er minder geld in de pensioenpot dan ‘eigenlijk zou moeten’. Het pensioenfonds stelt dat dit komt door maatregelen van de overheid in de jaren tachtig: de overheid verlaagde haar eigen pensioenpremie en besloot het grootste gedeelte van de VUT uit de pot van het ABP te betalen.
Het ABP dreigt in april 2013 de pensioenen te moeten verlagen met een half procent. Dat zou volgens het Financieele Dagblad niet nodig zijn geweest als ABP de 30 miljard niet was kwijtgeraakt en dit geld had belegd.
Tot dusver was de communicatie van ABP over de ‘greep uit de kas’ minder concreet en minder uitgebreid. Zo is het bedrag van 30 miljard nooit eerder via een brief aan deelnemers gecommuniceerd. Het bedrag was wel bekend, onder meer via een rapport van de Rekenkamer uit 1998.
Aanleiding voor dit onderwerp in de nieuwsbrief was de overgrote aandacht voor de ‘greep in de kas’ tijdens discussieavonden van het ABP-bestuur met de deelnemers over de dreigende korting. Ook had ABP gevraagd waar de deelnemers meer over wilden weten in de nieuwsbrief. De respondenten kozen massaal voor de vraag of de overheid ‘de greep in de kas’ moet terugbetalen. Dit kan echter niet omdat het destijds wettelijk is geregeld.
Bron: FD, 25-05-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99