MijnFintool

Nieuws

Pensioenfondsen hebben iets te kiezen

Naast het huidige pensioen, komt een pensioen dat streeft naar een uitkomst die is gecompenseerd voor inflatie. Pensioenfondsen moeten straks zelf beslissen of ze over willen stappen naar het nieuwe pensioencontract of liever het oude pensioencontract willen hanteren. Dat is het voorstel voor aanvullende pensioenen van demissionair minister Kamp van Sociale Zaken.

 

Bij het nieuwe pensioencontract worden de pensioenen sneller verlaagd dan nu. Het gaat wel om relatief kleine aanpassingen. De kortingen bij pensioenfondsen die het huidige pensioencontract houden, komen minder vaak voor, maar vallen dan wel hoger uit.

 

Voor beide pensioencontracten geldt dat de dekkingsgraad wordt gemiddeld. Er wordt een voortschrijdend gemiddelde gehanteerd van 12 maanden.

 

Rekenrente

De rekenrente wordt gebaseerd op de risicovrije rente. Daarbij komt een belangrijke aanpassing. Zo wordt bij beide pensioencontracten de rekenrente waarmee de dekkingsgraad wordt berekend hoger. Dit gebeurt volgens een systematiek die Europa ook aan verzekeraars gaat voorschrijven. Een hogere rekenrente leidt vanzelf tot een hogere dekkingsgraad.

 

Afslag

De rekenrente bij het nieuwe pensioen wordt nog complexer, doordat er ook nog een afslag komt voor de inflatie. Hoe hoog die afslag wordt, hangt af van de indexatieambitie van het fonds. Minimaal moet de prijsinflatie worden gehanteerd. De keuze van het fonds kan leiden tot ‘substantiële generatie-effecten’: een verlaging van de ambitie en afslag met 1 procent kan de dekkingsgraad met 15 procent doen stijgen, wat nadelig is voor jongeren.

 

Toets

Minister Kamp wil bij iedere overstap van een pensioenfonds naar het nieuwe pensioencontract een generatietoets invoeren. Ook moeten er meer bevoegdheden voor toezichthouder DNB komen om toe te zien op de gekozen beleggingsmix van het fonds, zodat die geen generaties benadeelt. Nu hebben sociale partners nog de volledige vrijheid om de beleggingsmix aan te passen zonder daarbij rekening te houden met de gevolgen voor de verschillende generaties.

 

Oordeel fondsen

De meeste pensioenfondsen zien niets in een overstap naar het nieuwe pensioencontract. Ze denken dat de deelnemers liever zekerheid willen over de pensioenhoogte en vrezen te worden aangeklaagd. Bovendien vinden ze een overstap complex en daarmee ook duur.

 

Ondernemingspensioenfondsen moeten bij het nieuwe contract ook nog eens een grotere pensioenverplichting meenemen in de boeken.

 

Bron: FD, 31-05-2012

Modules & dossiers

Opvoerdatum

31 mei 2012

Laatst gewijzigd

28 aug 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1