MijnFintool

Nieuws

Risico dat zorgverzekeraars ‘dure’ klanten weren

Het is voor zorgverzekeraars relatief makkelijk en financieel de moeite waard om risicovolle groepen, zoals ouderen en chronisch zieken, uit hun verzekerdenbestand te weren. De commissie risicoverevening Zorgverzekeringswet (RZV), onder leiding van NMa-bestuurslid Henk Don, waarschuwt dat die groepen in de toekomst mogelijk minder goede en betaalbare zorg krijgen.

Zorgverzekeraars worden via de risicoverevening sinds 2006 financieel gecompenseerd voor klanten die bepaalde gezondheidsrisico’s lopen en dus in de regel duurder zijn. Daar staat tegenover dat verzekeraars geen selectie aan de poort mogen toepassen en mensen weigeren, bijvoorbeeld omdat ze een chronische ziekte hebben. Toch zijn er nu al mogelijkheden voor zorgverzekeraars om een vorm van selectie toe te passen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van de bevindingen van de commissie RZV.
Uit het FD: ‘’Een andere manier van selecteren is door via een tussenpersoon een collectief op te zetten, bijvoorbeeld gericht op studenten. Het is mogelijk de toelatingscriteria zo op de stellen dat de gezonde klanten de meerderheid in de groep vormen. Dat veroorzaakt een tweedeling tussen degenen die wel en niet toegang hebben tot aantrekkelijke polissen tegen lage tarieven.’’
In de toekomst komen er ook nog eens nieuwe instrumenten bij om aan selectie te doen. Zo gaan zorgverzekeraars selectiever zorg inkopen. ‘’Een zorgverzekeraar kan besluiten zorg voor een bepaalde groep of type aandoening niet of minder in te kopen, zodat de verzekering voor die patiëntengroep minder aantrekkelijk is’’, aldus Don in het FD. ‘’De keuzes die zorgverzekeraars maken in de zorginkoop zijn vooralsnog weinig transparant, dus je kunt dat vrij onopgemerkt doen.’’ Ook het uitkleden van de basisverzekering is volgens Don een risico. Meer zorg zal onder de aanvullende verzekeringen gaan vallen en die kunnen zorgverzekeraars meer of minder aantrekkelijk maken voor bepaalde groepen.

Bron: FD, 09-06-2012

Modules & dossiers

Opvoerdatum

11 jun 2012

Laatst gewijzigd

27 aug 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1