Die verwachting spreekt DNB uit in een maandag gepresenteerd rapport. Huishoudens zien hun inkomens, gecorrigeerd voor inflatie, volgens DNB tot en met eind volgend jaar nog eens met 4 procent dalen. Dat betekent dat het inkomen tussen 2000 en 2013 niet vooruit is gegaan. 'Dat is verbazingwekkend lang', zei DNB-directeur Job Swank in een toelichting. 'Het is heel opvallend dat we er in 13 jaar niets bij hebben gekregen.'
DNB verwacht verder dat de huizenprijzen tot in 2014 blijven dalen. Daardoor leveren de uitgaven van consumenten zowel dit jaar als volgend jaar een negatieve bijdrage aan de groei, voorspelt de centrale bank. Pas in 2014 komt de afname van de consumptie nagenoeg tot stilstand. DNB verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,6 procent krimpt en in de 2 jaar die volgen met 0,6 en 1,2 procent groeit. De werkloosheid loopt in die periode naar schatting op tot 6,4 procent van de beroepsbevolking, tegen 4,4 procent in 2011.
Boosdoener is met name het lage consumentenvertrouwen. De sleutel van de groei ligt volgens DNB dan ook bij de aanpak van de vertrouwenscrisis onder consumenten. DNB ziet daarbij een belangrijke taak weggelegd voor de overheid, die snel duidelijke beslissingen moet nemen over de arbeidsmarkt, de woningmarkt en het pensioenstelsel. 'Hierdoor kan de economische groei al op korte termijn hoger komen te liggen', aldus de centrale bank.
Bron: DNB, 12-06-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99