De nieuwe berekeningen zijn gemaakt door onderzoeksbureau IBMG van de Erasmusuniversiteit, in opdracht van de patiëntenorganisaties, aldus Trouw. Uit de cijfers komt naar voren dat een zorgverzekeraar nu 426 euro moet toeleggen op een verzekerde die een langdurige aandoening heeft, zoals een chronische ziekte. Tot deze groep rekent zich een derde van de bevolking. Het verlies kan oplopen tot duizenden euro's, al naar gelang de gezondheidsklachten ingewikkelder zijn. Iemand die ooit een hartinfarct heeft gehad kost de verzekeraar 1008 euro jaarlijks en wie veel hulpmiddelen nodig heeft ruim 800 euro. Maar wie hoog is opgeleid of nog studeert - zo'n twintig procent van de bevolking - levert zijn zorgverzekeraar juist geld op, zo'n 140 euro per persoon.
Daarmee kent volgens Trouw het zorgverzekeringsstelsel veel financiële prikkels om verzekerden te selecteren. Dat gebeurt al openlijk, bijvoorbeeld door zorgpolissen aan te bieden die zijn afgestemd op doelgroepen, zoals studenten of hoogopgeleiden, die in de regel gezonder zijn dan mensen met een lagere opleiding. De koepels van patiëntenorganisaties NPCF en CG-Raad vrezen dat selectie van klanten zich verder zal ontwikkelen en dat zo de solidariteit ondermijnd wordt.
Zorgverzekeraars zijn weliswaar wettelijk verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering, maar voor aanvullende verzekeringen mogen ze patiënten weigeren. NPCF en CG-Raad maken zich daarnaast zorgen over 'subtiele vormen' van risicoselectie. Zo kunnen zorgverzekeraar chronisch zieken buiten de deur houden door zich niet in te zetten voor de zorg die ze nodig hebben of investeringen achterwege te laten.
Bron: Trouw, 22-06-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99