De verlaging werd door de markten al verwacht en was al voor een belangrijk deel ingeprijsd. De Europese beurzen reageerden ontevreden op de renteverlaging en de aansluitende opmerkingen van ECB-president Mario Draghi. Draghi zei in een toelichting dat de Europese economie nog steeds erg zwak is en grote risico's loopt op nog meer tegenslag. Hij liet desalniettemin weten dat de ECB op dit moment niet heeft gesproken over het nemen van extra steunmaatregelen voor de economie.
Met uitzondering van de beurs in Londen gingen de graadmeters eensgezind sterk naar beneden. Beleggers hadden gehoopt dat Draghi meer nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de economie zou aankondigen. Een uur voor het slot noteerde de AEX-index 0,9 procent lager op 312,01 punten. De MidKap-index stond 1 procent lager op 512,60 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stonden tot 1,4 procent lager. Londen zakte 0,2 procent.
De renteverlaging is goed nieuws, volgens Martin van Vliet van ING. Vooral banken die afhankelijk zijn van ECB-funding worden ermee geholpen. En als de stap tot uitdrukking komt in de euribortarieven (de interbancaire rentes) helpt het bijvoorbeeld ook al die mensen met een variabele hypotheek. In een land als Spanje is dat de meest gangbare hypotheekvorm.
Nick Kounis van ABN Amro benadrukt evenwel dat de ECB door de rentestap nu effectief zonder ammunitie zit. Een verdere verlaging tot nul heeft geen invloed meer op de marktrentes, stelt hij. 'De markt zal er spoedig wel op gaan speculeren dat Frankfurt binnenkort de Fed en de BoE volgt met een kwatitatief verruimingsprogramma.' Zelf denkt Kounis dat het onwaarschijnlijk is dat de ECB op grote schaal staatsleningen gaat opkopen, omdat daarmee het onderscheid tussen monetair en fiscaal beleid wazig wordt.
Bronnen: Eurobench, FD, 05-07-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99