MijnFintool

Nieuws

Onrechtmatige verhoging renteopslag

Verschillende banken hebben bij hun klanten al jaren opslagen op variabele hypotheekrentes verhoogd zonder geldige reden.

Uit een rapportage van de NMA blijkt dat banken sinds 2009 sterk verhoogde renteopslagen zijn gaan rekenen bij variabele hypotheekrentes . Banken moesten een vaste renteopslag op Euribor hanteren, maar verhoogden deze renteopslag van bijvoorbeeld 1% naar 2,5%. Daardoor moesten klanten veel meer aan hypotheeklasten betalen. Per maand waren zij honderden tot duizenden euro’s te veel kwijt. Banken incasseren op deze manier jaarlijks miljoenen euro’s onrechtmatig. ING, Rabobank, ABN AMRO, AEGON, Direktbank, WestlandUtrecht Bank, Friesland Bank, SNS Bank, LeasePlan Bank en Obvion Hypotheken zouden renteopslagen hanteren van meerdere procenten boven de Euribor.

 

Uit berekeningen van de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) op basis van openbare marktgegevens blijkt dat banken ruim 1,2 miljard euro per jaar te veel berekenen. De schade voor iemand met een hypotheek van 200.000 euro die 1% per jaar te veel aan rente betaalt, loopt al snel op tot vele duizenden euro’s. Daarnaast kost dit de overheid vele miljoenen door een teveel aan renteaftrek te vergoeden. SMCO is via de website www.renteclaim.nl een actie gestart om gedupeerden te helpen het teveel betaalde bedrag aan rente terug te eisen.

 

Omdat een opslag van 1% tot maximaal 1,5% boven de Euribor, het gemiddelde rentetarief waartegen Europese banken elkaar geld lenen, volgens het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch gebruikelijk is, kunnen banken de renteopslagen niet zomaar verhogen. Dergelijke verhogingen zijn, ook al staat in de algemene voorwaarden dat deze toegestaan zijn, juridisch echter niet geoorloofd. Klanten moeten er op kunnen vertrouwen dat een bank volgens een ‘bestendige gedragslijn’ te werk gaat, namelijk de Euribor plus een kleine opslag. De banken geven aan dat ontwikkelingen op de financiële markten en aangescherpte wetgeving ertoe hebben geleid dat zij andere renteopslagen moeten rekenen. Dat blijkt dus niet toegestaan.

 

Bron: Eufin, 13-07-2012

Modules & dossiers

Opvoerdatum

16 jul 2012

Laatst gewijzigd

20 aug 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1