De manier waarop de Belastingdienst de erftaks in rekening bracht bij nabestaanden die in 2010 en 2011 een huis erfden, in strijd is met het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. Daarin staat onder meer dat belastingheffing niet mag leiden tot een buitensporige last. Zo heeft de rechtbank Haarlem geoordeeld.
Sinds 2010 wordt de erfbelasting op huizen bepaald op basis van de woz-beschikking die gemeenten aan het begin van elk jaar versturen. Deze beschikking verwijst echter naar de woz-waarde van een jaar eerder. Als iemand in 2011 overleed, dan moet een nabestaande afrekenen over de woz-peildatum van 1 januari 2010. De erfgenaam betaalt dan eigenlijk te veel omdat woningen sinds die tijd aanzienlijk in waarde zijn gedaald.
Nabestaanden vonden dit onrechtvaardig. Daarom paste de Tweede Kamer eind vorig jaar de wet aan. Nederlanders die in 2012 een huis erven, mogen ook wachten op de beschikking waarop de woz-waarde van 1 januari 2012 staat. Voor erfgenamen die het huis in 2011 en 2010 in bezit kregen, komt deze wetswijziging te laat. Twee zussen, hun vader overleed in 2010, waren het hier mee oneens en stapten naar de rechter. Zij liepen een waardedaling van 77.500 euro mis. De aanslag erfbelasting viel hierdoor 3.836 euro per persoon hoger uit. De rechter vond dit een te zware last. Die oordeelde dat de werkwijze van de fiscus in ging tegen het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. Daarin staat onder meer dat belastingheffing niet mag leiden tot een buitensporige last.
Fiscalisten en notarissen denken dat meer mensen met dit vonnis in de hand succesvol bezwaar kunnen maken tegen de aanslag erfbelasting, als deze nog niet definitief is. Het gaat naar verluidt al snel om een paar duizend mensen. Vereniging Eigen Huis verwacht dat nabestaanden alleen succesvol een beroep kunnen op deze uitspraak als er sprake is van een zware last in relatie tot hun vermogen. „Is dat het geval, dan kun je de fiscus vragen of hij de beslissing wil uitstellen in afwachting van verdere ontwikkelingen.”
De Belastingdienst gaat in beroep tegen de uitspraak. „De wetswijziging geldt niet voor sterfgevallen in 2010 en 2011”, aldus een woordvoerder.
Bron: OverGeld, 18-07-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99