MijnFintool

Nieuws

Verzekeraars willen rol van toezichthouder niet

Het Verbond wil geen verlengstuk zijn van de AFM als het gaat om de meld- en vergewisplicht.

Op grond van de meld- en vergewisplicht zijn aanbieders verplicht om misstanden bij het advieskanaal te melden bij de toezichthouder. In het licht van het provisieverbod wil het Verbond van het leeuwendeel van die verantwoordelijkheid af en gaat hierover opnieuw in gesprek met de AFM. "Door de invoering van het provisieverbod per 1 januari 2013, verandert er ook iets wezenlijks in de zorgplicht", stelt woordvoerder Paul Koopman. "Het verbreken van de financiële band leidt ook tot een ontvlechting van de rollen, waarbij wij primair verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de producten en de adviseurs voor het advies."

 

Het Verbond vindt dat verzekeraars na 1 januari 2013 op grond van de Wft nog wel gebonden zijn aan de vergewisplicht. Ze moeten controleren of de tussenpersonen naar wie ze doorverwijzen aan de vergunningplicht voldoen. "De meldplicht geldt dan wat ons betreft vooral voor misstanden binnen de eigen bedrijfsvoering van de verzekeraars. Het toezicht op de tussenpersonen is dan de primaire verantwoordelijkheid van de toezichthouder. Wij zijn geen verlengstuk van de AFM."

 

Eerdere gesprekken tussen het Verbond en de AFM leverden nog geen eensluidend inzicht op. In een interview in AM 12, begin juli, stelde Michiel Denkers, hoofd toezicht bij de AFM nog dat hij ondanks de aanstaande rolontvlechting een rol voor aanbieders ziet in het signaleren van wantoestanden. "Vanuit hun positie hebben ze nu eenmaal zicht op bepaalde zaken. Dat blijft zo. Wij verwachten niet dat adviseur en aanbieder helemaal uit elkaar gaan."

 

Naar aanleiding van bovenstaand bericht nuanceert Koopman dat de verzekeraars niet kunnen doen alsof ze evidente misstanden bij tussenpersonen niet gezien hebben. "Als wij overduidelijke signalen krijgen dat er producten worden geadviseerd die niet passend zijn, geven wij dat vanzelfsprekend door aan de AFM. Daarbij hebben we wel meer behoefte aan feedback van de toezichthouder. Als we misstanden aankaarten willen we in ieder geval een indicatie hebben dat er wat mee gebeurt."

Modules & dossiers

Opvoerdatum

19 jul 2012

Laatst gewijzigd

20 aug 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1