Schades als vermissing van kostbaarheden kunnen in de toekomst eenvoudig digitaal bij de politie gemeld worden. De omslachtige en tijdrovende aangifte is dan niet meer nodig. Die is nu formeel nog noodzakelijk om aanspraak te kunnen maken op schadevergoeding.
Een proef met die vereenvoudiging bij de politie Rotterdam-Rijnmond tussen 1 juli 2011 en 1 juli 2012 is succesvol verlopen. Het scheelt de politie tijd, menskracht en administratieve rompslomp. In de Rotterdamse regio is een melding voortaan voldoende om met succes schade te kunnen claimen.
Het afgelopen jaar maakten circa 2000 mensen in Rotterdam-Rijnmond gebruik van de mogelijkheid hun schade te melden, zonder verdere aangifte. De methode bestaat uit het invullen van een digitaal meldingsformulier, dat in de mailbox van de politie terecht komt. Als regel krijgt de inzender vrijwel meteen na de melding het formulier en een registratienummer retour. Vervolgens kan meteen de schadeclaim worden ingediend.
Het Verbond van Verzekeraars en de politie willen nu de eenvoudige melding in de rest van het land invoeren. Praktisch probleem bij die versimpeling is de vorming van de Nationale Politie per 1 januari aanstaande. Verder staat de vorming van een nieuw kabinet na de verkiezingen een vlotte invoering in de weg.
Verzekeringsfraude is een belangrijke aandachtspunt van politie en verzekeraars. Jaarlijks leidt fraude met schadeverzekeringen tot een kostenpost van ongeveer 900 miljoen euro, circa 100 euro per huishouden. Dat is circa 15 procent van de zes miljard euro die aan schadeclaims wordt uitgekeerd. De verstrekte gegevens worden daarom opgenomen in de politiesystemen. Zo kan bijvoorbeeld worden gecontroleerd op fraude, zoals het herhaaldelijk als vermist opgeven van goederen.
Bij vermissingen of schade ontstaan in het buitenland blijft een aangifte bij de lokale politie voorlopig noodzakelijk.
Bron: NU.nl, 20-07-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99