Uit de Pay Optimism Scale 2012 van HR-dienstverlener NorthgateArinso blijkt dat 61,6 procent van de ondervraagde Nederlandse medewerkers niet gelooft in een loonsverhoging hoger dan de inflatiecorrectie. In de rest van de Eurozone ligt dat percentage gemiddeld op 54,4 procent. Alleen in het Verenigd Koninkrijk zijn de werknemers nog somberder: volgens 70 procent zal een loonsverhoging, als die er al komt, de inflatie niet overstijgen.
Toch zijn er wereldwijd ook tekenen van vertrouwen. Werknemers in Zuidoost-Azië staan voorop wat betreft loonsverwachtingen. Meer dan een derde (36,5 procent) ziet positieve signalen voor een loonsverhoging die het inflatie-effect overtreft. In Nederland geldt dat voor slechts 11,6 procent.
Wereldwijd stelt gemiddeld bijna een derde (28,5 procent) van de respondenten dat de recessie hen tegenhoudt om van baan te veranderen, zelfs als ze dat graag zouden willen. In Nederland geldt dit voor 16,7 procent van de respondenten, tegenover 36,9 procent die aangeeft helemaal niet naar een nieuwe baan uit te kijken.
Het genereren van personeelsloyaliteit zou topprioriteit moeten zijn voor bedrijven die talent willen vasthouden. Toch geeft 80,2 procent van de Nederlandse respondenten aan dat hun werkgever geen extra, niet-financiële voordelen biedt tijdens de financiële crisis. 14 procent zegt zelfs dat er wel beloftes zijn gedaan, maar dat deze nog niet zijn nagekomen. Na loonsverhoging worden training en ontwikkeling en de mogelijkheid tot flexwerken het vaakst genoemd als meest waardevolle voordeel in het komende jaar.
Bron: Eufin, 01-08-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99