MijnFintool

Nieuws

Sleutel betaalbaarheid zorg ligt bij artsen

De zorgkosten kunnen met miljarden omlaag als artsen afzien van overbodige en ondoelmatige behandelingen. Dat staat in een rapport van oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink.

 

Het afzien van overbodige en ondoelmatige behandelingen scheelt jaarlijks tot acht miljard euro aan zorgkosten. Daarmee kan de kostenstijging in de gezondheidszorg de komende jaren worden opgevangen.

 

Verspilling
Klink sprak met bestuurders, artsen en hoogleraren over mogelijkheden om de stijgende zorgkosten op te vangen. Zij stellen voor de enorme verspilling aan te pakken. Niet alleen zijn de mogelijke opbrengsten daarvan gigantisch, het is ook een maatregel die voor patiënten minder ingrijpend is.

 

Tot nu toe wordt gedacht aan radicale ingrepen om de kosten te beteugelen: premies verhogen, meer bijbetalen, wachtlijsten invoeren of behandelingen niet meer vergoeden. Zo adviseerde het College voor zorgverzekeringen onlangs extreem dure behandelingen voor zeldzame ziekten niet meer te vergoeden.

 

Betere kwaliteit
Zorgprofessionals zien veel meer heil in kwaliteitsverbetering: complicaties vermijden, opnames vanwege medicatiefouten voorkomen, therapietrouw bevorderen en meer tijd uittrekken om samen met patiënten te beoordelen of behandelen nog zinvol is. Door die aanpak hoeft minder zorg te worden verleend. Ook willen ze kritisch kijken naar behandelingen waarvan de meerwaarde onvoldoende wetenschappelijk is bewezen.

 

Met deze maatregelen zou 30 procent op het zorgbudget kunnen worden bespaard. Van de 30 miljard euro in de curatieve zorg door artsen en specialisten kan in het ideale scenario tot 8 miljard euro worden vermeden. Klink: “In de praktijk kan dat lager uitvallen, maar minstens 6 miljard is haalbaar.”

 

70 miljard euro
De kosten in de gezondheidszorg (inclusief ouderenzorg) bedragen nu zo’n 70 miljard euro. Volgens Klink dreigt er een zorgcrisis dreigt van eenzelfde omvang als de huidige financiële crisis. Nu geeft een modaal gezin een kwart van het inkomen uit aan zorg; bij ongewijzigd beleid verdubbelt dat. Die groei komt niet door de vergrijzing, maar vooral door toename van het aantal behandelingen.

 

Bron: De Volkskrant, 10-08-2012

Modules & dossiers

Opvoerdatum

10 aug 2012

Laatst gewijzigd

10 aug 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1