“Het handelen van de AFM moet als onafhankelijke toezichthouder vrij zijn van politieke beïnvloeding”, aldus Van den Berg. “Dat betekent dat de AFM zich niet moet mengen in politieke discussies, zoals over de woningmarkt en het pensioenstelsel.” Van den Berg noemt als voorbeeld de oproep van AFM-voorzitter Gerritse eind 2011 om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen. Dat is een politiek gevoelige uitspraak.
De onderzoekers noemen het gedrag van de AFM riskant. Om goed te kunnen functioneren is het orgaan bewust op afstand van de politiek geplaatst. De minister heeft geen directe verantwoordelijkheid richting het parlement over besluiten van de AFM. Als de AFM zich ontwikkelt tot politieke speler komt die rol als objectieve arbiter in de knel.
Van den Berg en Pars waarschuwen ook voor het opstellen van regels door de toezichthouder. De wetgeving voor de financiële sector bevat veel open normen en is dus niet tot in detail ingevuld. “Om de wetgeving praktisch toepasbaar te maken, vult de AFM die normen in met vuistdikke leidraden”, zegt Van den Berg. Ook dat knaagt volgens hem aan de legitimiteit van de waakhond, omdat de invulling van de open normen door de AFM zich buiten de democratische controle afspeelt.
“In een ideale situatie zou de Tweede Kamer de normen zelf invullen, maar daarvoor ontbreekt de expertise bij Kamerleden”, aldus Van den Berg. “De op een na beste oplossing zou zijn om die taak bij het ministerie van Financiën te leggen, omdat dan ten minste de rollen van regelgever en toezichthouder gescheiden blijven.”
Bron: FD, 18-08-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99